fbpx

Και όμως η Καθαρά Δευτέρα παχαίνει

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Δυστυχώς όλα αυτά τα υπέροχα και νηστίσιμα φαγητά παχαίνουν φοβερά και απαιτούν προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Ποιά μπορεί να αντισταθεί αλήθεια στην λαγάνα, τον ταραμά, τα λαδερά, τα θαλασσινά, τον χαλβά και όλα τα πεντανόστιμα εδέσματα της Σαρακοστής; Το γεγονός όμως ότι οι νοστιμιές της Καθαράς Δευτέρας είναι νηστίσιμες δε σημαίνει ότι είναι και τελείως ακίνδυνες. Το σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνει τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες συνδυαζόμενες κατάλληλα μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη θρεπτική αξία των τροφίμων ζωικής προέλευσης και να σας...γεμίσουν με θερμίδες. Διαβάστε την θερμιδική αξία που αποδίδουν οι πιο δημοφιλείς τροφές που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και πάρτε τα μέτρα σας.

Χαλβάς: Απίθανο γλυκό που προέρχεται από το σησάμι, ο χαλβάς είναι πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά & σάκχαρα, πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο και εξίσου πλούσιος σε θερμίδες. Θερμιδική αξία: Παρέχει 500 θερμίδες στα 100g

Λαγάνα: Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας είναι πεντανόστιμο ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα και να μην καταναλώσουμε περισσότερο από 2-3 φέτες μέσα στην ημέρα. Θερμιδική αξία: Η κάθε φέτα 30gr έχει γύρω στις 80 θερμίδες.

Ελιές: Ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών , αλλά είναι η πηγή του ποιοτικότερου λίπους, πηγή βιταμίνης Ε & Α και καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου. Θερμιδική αξία: 5 μικρές ή 3 μεγάλες ελιές παρέχουν 45 θερμίδες, όσο δηλαδή και 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι.

Ταραμοσαλάτα: Προέρχεται από τα αυγά του μπακαλιάρου, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου αλλά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε αλάτι και λίπος απαιτεί προσοχή και θα πρέπει να περιοριστεί σε 2 κουταλιές οι οποίες είναι αρκετές για όσους δεν έχουν πρόβλημα υπέρτασης ενώ τα άτομα με αυξημένη πίεση καλό είναι να καταναλώσουν ακόμα λιγότερη ποσότητα. Θερμιδική αξία:1 κουταλιά της σούπας ταραμά αποδίδει 120 θερμίδες.