fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιά είναι η σχέση σας με το φαγητό;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μήπως ξεσπάτε στο φαγητό; Κάντε το τεστ

Μήπως τα κιλά σας ανεβοκατεβαίνουν κάθε φορά που είστε αγχωμένες, στενοχωρημένες ή απλά δεν έχετε κίνητρο για την ζωή; Δυστυχώς πολλές γυναίκες ξεσπάνε στο φαγητό όταν η καθημερινότητα δυσκολεύει.

Αν απαντήσετε θετικά σε παραπάνω απο τρία ερωτημάτα απο τα παρακάτω που ακολουθούν τότε πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την σχέση που έχετε με το φαγητό.

Μήπως τρώτε λαίμαργα; Αδειάζετε το πιάτο σας γρήγορα και συχνά δεν είστε καν καθισμένοι στο τραπέζι; Τεράστιο λάθος. Ο αργός τρόπος κατανάλωσης του φαγητού σάς βοηθά να το απολαύσετε, να νιώσετε τον κορεσμό και να μην τσιμπολογάτε ανεξέλεγκτα.

Τσιμπολογάτε συνέχεια; Εάν τσιμπολογάτε συνεχώς, καταναλώνοντας λαίμαργα μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. σε μισή ώρα), και μετά νιώθετε τύψεις, τότε είναι πιθανό αυτά τα επεισόδια υπερφαγίας να είναι ενδεικτικά μιας διατροφικής διαταραχής.

Υπολογίζετε πάντα τις θερμίδες σε ότι και αν τρώτε; Μήπως εξετάζετε υπερβολικά ό,τι τρώτε, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνετε τελικά αυτό που θέλετε, αλλά αυτό που «πρέπει»; Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι που περνούν από έλεγχο ό,τι βάζουν στο στόμα τους ουσιαστικά αγνοούν τα μηνύματα που τους στέλνει το σώμα τους και δεν ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Όταν αγχώνεστε ανοίγετε το ψυγείο; Ο θυμός, η απογοήτευση, η πλήξη και η στενοχώρια, σας ωθούν στο ψυγείο; Εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, τότε η πείνα σας είναι «συναισθηματική». Με άλλα λόγια, τρώτε ως αντίδραση στη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Τρώτε όταν η κοιλιά σας διαμαρτύρεται; Η καλύτερη στιγμή για φαγητό είναι όταν η βιολογική πείνα «χτυπάει κόκκινο» - όταν, δηλαδή, η κοιλιά σας διαμαρτύρεται και μάλιστα εντόνως.

Τσιμπολογάτε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης; Η τηλεόραση παχαίνει, προειδοποιούν πολυάριθμες έρευνες. Πολύ περισσότερο δε όταν το πρόγραμμα που παρακολουθείτε είναι βαρετό, όπου διαπιστώθηκε ότι το τσιμπολόγημα, και μάλιστα ανθυγιεινών σνακ, αυξάνεται κατά 52% όταν η εκπομπή είναι πληκτική (αντίθετα, όταν το πρόγραμμα ήταν ενδιαφέρον, η κατανάλωση τροφής μπροστά στην οθόνη μειώθηκε κατά 35%). Ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος που προκύπτει όταν τρώτε συνεχώς μπροστά στην τηλεόραση είναι ότι σε βάθος χρόνου δημιουργείται ένας ισχυρός συσχετισμός στο μυαλό (τηλεόραση-φαγητό), με αποτέλεσμα στο άνοιγμα και μόνο της τηλεόρασης να δημιουργείται το αίσθημα της πείνας.

Αρνείστε πάντα όταν σας προσφέρουν φαγητό; Οταν κάθεστε στο τραπέζι προσπαθείτε να φάτε λιγότερο από όσο επιθυμείτε και μόλις διαπιστώσετε ότι έχετε πάρει λίγο βάρος, «ράβετε» το στόμα σας; Οι συνάδελφοι στο γραφείο σας κερνάνε αλλά εσείς δεν απλώνετε το χέρι; Στο εστιατόριο παραγγέλνετε τα πιο διαιτητικά πιάτα; Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αυτοσυγκράτηση είναι καλή, αλλά όταν ξεπερνάει τα όρια και γίνεται υπερβολική -σε βαθμό εμμονής-, τότε μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, μπορεί να ακολουθήσουν «ξεσπάσματα» υπερκατανάλωσης τροφής, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.