fbpx

Όνειρα: 7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το ισχυρότερο και πιο παράνομο παραισθησιογόνο του κόσμου παράγει ο οργανσμός μας την ώρα που ονειρευόμαστε.

Μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβήματα. Σε έρευνα που διεξήχθη από το Harvard, 99 συμμετέχοντες έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι το οποίο απαιτούσε τη λύση ενός εικονικού λαβύρινθου. Στη συνέχεια, οι μισοί από αυτούς κοιμήθηκαν για δύο ώρες και οι υπόλοιποι έμειναν ξύπνιοι. Ύστερα, όλοι έπαιξαν ξανά. Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν πως ονειρεύτηκαν το λαβύρινθο, διόρθωσαν την απόδοσή τους κατά έξι φορές περισσότερο από όσους δεν κοιμήθηκαν ή δεν ονειρεύτηκαν σχετικά με αυτό.

Η φαντασία μας οργιάζει την ωρα του ύπνου! Και αυτό είναι πολύ καλό καθώς έχουμε την ελευθερία να σκεφτούμε ό,τι ποθούμε. Η κορτιζόλη, μία ορμόνη που κατά κάποιο τρόπο «εμποδίζει» τις αναμνήσεις, αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Το μυαλό δε δέχεται αυτό το φραγμό και με μικρά «κομμάτια» από κάθε ανάμνηση, δημιουργεί ιστορίες.Αυτή η διαδικασία φέρει ως αποτέλεσμα μία δημιουργικότερη σκέψη.

Τα μωρά δεν ονειρεύονται. Επειδή τα μωρά βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης του μυαλού τους, δεν έχουν τη νοητική δύναμη για δημιουργία ονείρων. Αυτό ισχύει ως την ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών. Ακόμη και τότε, τα όνειρά τους έχουν έλλειψη χαρακτήρων, αναμνήσεων και συναισθημάτων.

Όλα τα πρόσωπα στα όνειρά μας τα έχουμε δει και ξύπνιοι. Ο «άγνωστος» που είδατε στον ύπνο σας δεν μπορεί να είναι κάποιος που έχετε φανταστεί –ο εγκέφαλός μας δεν δημιουργεί πρόσωπα από το μηδέν. Τον θεωρείτε άγνωστο γιατί είναι κάποιος που είδατε φευγαλέα.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν συχνά οργασμούς ενώ κοιμούνται. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι οργασμοί αυτοί δεν προκαλούνται πάντα από ερωτικής φύσης όνειρα.

Η ορμόνη που παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του REM ύπνου (αποτέλεσμα της οποίας είναι τα πιο «ζωντανά» μας όνειρα) λέγεται διμεθυλτριπταμίνη. Κυκλοφορεί και σε νακρωτικό –το ισχυρότερο και πιο παράνομο παραισθησιογόνο του κόσμου– για την περίπτωση που δεν χορταίνετε τους εφιάλτες σας.

Σύμφωνα με ερευνητή του Harvard, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί, μπορείτε να επιλέξετε να το ονειρευτείτε και να βρείτε και λύση σε αυτό. Πριν πάτε για ύπνο προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία εικόνα του στο μυαλό σας και σκεφτείτε το έντονα πριν κοιμηθείτε.

Ο Freud συνήθως υποστήριζε ότι αυτό που ονειρευόμαστε αντικατοπτρίζει κατά κάποιο τρόπο τις επιθυμίες μας. Τ

Τα όνειρα διαρκούν συνήθως κάποια δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά. Κατά κανόνα βλέπουμε διακεκομμένα όνειρα κάθε φορά που μπαίνουμε στη φάση REM του ύπνου, τα οποία στη συνέχεια συνδυάζουμε μεταξύ τους δημιουργώντας μια ενιαία ιστορία.

Οι ηλικιωμένοι ονειρεύονται λιγότερο, γιατί συνήθως κοιμούνται λιγότερες ώρες, επομένως πέφτουν λιγότερο σε REM ύπνο (γιατί απαιτείται χρόνος για να φτάσει κανείς σε αυτή τη φάση).







Διαβάστε ακόμα