fbpx

Διατάσεις: δεν φαντάζεστε πόσο καλό κάνουν στο σώμα σας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Θα σας "ισιώσουν" και θα ξεκουράσουν τους μύες

Αν «πιαστήκατε" στο γυμναστήριο, στο πιλάτες, στις βόλτες ή απλά ανεβοκατεβαίνετε συχνά σκάλες τότε ήρθε η ώρα να «ξεπιαστείτε».

Οι διατάσεις που σας προτείνουμε μπορούν να γίνουν σε 10 λεπτά και να χρησιμοποιηθούν και για να ξεκουράσουν ένα κουρασμένο σώμα κι από άλλες καταπονήσεις, αλλά και πιασίματα, όπως αυτά της καθιστικής δουλειάς. Δοκιμάστε τις στο τέλος της ημέρας και θα δείτε ότι θα νιώσετε καλύτερα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Ανοιγμα ποδιών. Μύες που διατείνονται : Προσαγωγοί

Η στάση του βατράχου. Μύες που διατείνονται: προσαγωγοί

Πλάγια προβολή. Μύες που διατείνονται: Προσαγωγοί

Διάταση στον πήχη. Μύες που διατείνονται: εκτείνοντες του αντιβραχιόνιου

Οριζόντια προσαγωγή χεριού. Μύες που διατείνονται : δελτοειδής (οπίσθια μοίρα)

Πόζα του παιδιού. Μύες που διατείνονται : πλατύς ραχιαίος , με μικρή έκταση του πάνω μέρους του κορμού διατείνονται οι μύες του στήθους

Βαθύ κάθισμα: Μύες που διατείνονται : γλουτοί

Όρθιος διάταση στη γάμπα στον τοίχο. Μύες που διατείνονται : γαστροκνήμιος . εάν λυγίσουμε το γόνατο του ποδιού που κάνουμε διάταση θα διατείνουμε τον υποκνημίδιο.

Στρέψη στο κορμό. Μύες που διατείνονται : έξω λοξός κοιλιακός , γλουτοί

Τα οφέλη των διατάσεων.

Οι διατατικές ασκήσεις επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. 10 δευτερόλεπτα αρκούν για τη διάταση των μυών και 20 δευτερόλεπτα για τη διάταση των αρθρώσεων.

Βελτιώνουν το κυκλοφορικό, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος, οι μύες «τρέφονται» περισσότερο και αποβάλλουν τις καματογόνες ουσίες, επιταχύνοντας την ανάκαμψή τους.

Αυξάνουν την ευλυγισία, η έλλειψη της οποίας σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς του μυϊκού και συνδετικού ιστού.

Βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς με την αυξημένη ευλυγισία προάγεται η ισορροπία και ο νευρομυϊκός συντονισμός, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για πτώσεις.

Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της αρτηρίας και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μύες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και στις φλέβες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.

Αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, προάγοντας την ισορροπία άρα και τη μείωση του κινδύνου για πτώσεις και τραυματισμούς. Η υπέρμετρη αύξηση της μάζας και της δύναμης μιας μυϊκής ομάδας, χωρίς παράλληλη ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής της, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της μυϊκής ισορροπίας με συνέπεια την μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Προλαμβάνουν τους τραυματισμούς, καθώς βοηθούν στην ευθυγράμμιση των μυϊκών ινών και μακραίνουν τους βραχυμένους-μαζεμένους μυς, οι οποίοι είναι υπαίτιοι για τραυματισμούς.