fbpx

Τι είναι το "μπλέ" φώς που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην επιδερμίδα;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Γνωστό και ως High Energy Lift (HEV)

Το μπλέ φως το εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και των tablet και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια και φωτεινότητα απο την μια ενώ από την άλλη, χωρίς την κατάλληλη προστασία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά, μη αναστρέψιμα προβλήματα στην υγεία των ματιών μας.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν την αρνητική επίδραση ενός μέρους του ορατού φάσματος το οποίο «γειτονεύει» με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πρόκειται για το εύρος του ορατού φάσματος που κυμαίνεται από τα 380 – 500 nm (νανόμετρα) και αφορά αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως μπλε φως, η ενέργεια του οποίου είναι σχεδόν η διπλάσια από εκείνη που έχει το ερυθρό φως στην άλλη άκρη του ορατού φάσματος.

Λόγω αυτής ακριβώς της υψηλής φωτεινής ενέργειας, το μπλε φως χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες οθόνες LED ή ακόμη και στις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας («λάμπες οικονομίας»).

Τα προβλήματα που προκύπτουν από το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες LED αυξάνονται όταν η οθόνη που χρησιμοποιούμε βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια μας και για μεγάλο χρονικό διάστημα -κάτι που σχετίζεται άμεσα και με τα μεγάλα ποσά ενέργειας που εκπέμπουν αυτές, μιας και το 40% της φωτεινότητας από μια οθόνη LED αποτελείται από μπλε φως.

Ωστόσο η ακτινοβολία αυτή δεν καταπονεί μόνο τα μάτια αλλά δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην υγεία της επιδερμίδας, αντίστοιχα με αυτά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τον Δρ. Howard Murad, «η έκθεση επί τέσσερις ημέρες στην “μπλε” οθόνη του υπολογιστή προκαλεί στο δέρμα αντίστοιχα αποτελέσματα με ηλιοθεραπεία επί 20 λεπτά». Συγκεκριμένα, το μπλε φως φθείρει τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλοιώνοντας το DNA τους. Επιπλέον, επιβαρύνει τον δερματικό φραγμό, δυσκολεύοντάς τον να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία και οδηγώντας το δέρμα σε αφυδάτωση, τον κάνει ευάλωτο σε περιβαλλοντικές επιθέσεις και αδύναμο να αποκατασταθεί μετά την έκθεση στο μπλε φως. Και κάπως έτσι, μαζί με τις ρυτίδες, κάνουν την εμφάνισή τους και οι δυσχρωμίες – έρευνες έδειξαν μάλιστα ότι το μπλε φως δημιουργεί στο δέρμα πιο έντονη υπερμελάγχρωση σε σχέση με την ακτινοβολία UVB- και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης φαίνονται πια ξεκάθαρα.

Μήπως να αρχίσουμε να φοράμε αντιηλιακό και όταν βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας;