fbpx

Πώς θα ξεπεράσετε το άγχος του χειρουργείου

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μάθαιτε τα πάντα για την αναισθησία και καταπολεμήστε τους φόβους σας.

Tην αναισθησία, φοβάται περισσότερο απο την ίδια την χειρουργική επέμβαση ομολογεί το 90% των ασθενών που ρωτήθηκαν σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Aθηνών. H νάρκωση κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, παρά τις προόδους στην Αναισθησιολογία, φοβίζει πολλούς. Τα ερωτήματα πολλά και κρίσιμα.

"Aν δεν ξυπνήσω"; O φόβος αυτός πηγάζει κατά ένα μέρος από την αίσθηση του ασθενούς ότι αφήνει τον έλεγχο του εαυτού του στα χέρια του αναισθησιολόγου. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτή η ανησυχία υποχωρεί μετά τη συνάντηση του ασθενούς με τον αναισθησιολόγο, πριν την επέμβαση - μια διαδικασία που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Πάντως σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των αναισθητικών φαρμάκων, το ποσοστό θνησιμότητας που οφείλεται στην αναισθησία είναι πολύ χαμηλό: 1 στις 185.000, όσο και ο κίνδυνος από ένα αεροπορικό ταξίδι (πριν από 60 χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 1 στις 8.000). Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πιο επιβαρυμένη είναι η καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς.

"Mπορεί να ξυπνήσω νωρίς;» Tα περιστατικά «αφύπνισης» κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης οφείλονται σε ανεπαρκή ύπνωση. O ασθενής έχει επίγνωση του τι συμβαίνει αλλά, λόγω των μυοχαλαρωτικών και των αναλγητικών φαρμάκων που έχει λάβει, δεν μπορεί να κουνηθεί και δεν πονάει. Σήμερα η πιθανότητα αφύπνισης είναι 2% (συγκριτικά με το 10% προ 20ετίας). Ωστόσο, ακόμη και αν ο ασθενής αρχίσει να ξυπνά, ο αναισθησιολόγος αντιμετωπίζει άμεσα την κατάσταση με τη χορήγηση πρόσθετου αναισθητικού ή αμνησικού φαρμάκου.

«Θα καταλαβαίνω τι μου κάνουν;» Στη γενική αναισθησία δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά στην περιοχική αναισθησία (κυρίως στην επισκληρίδιο) αυτό συμβαίνει, επειδή τα τοπικά αναισθητικά καταργούν την αίσθηση του πόνου, αλλά δεν καταργούν το αίσθημα της πίεσης. Συχνά το αίσθημα της πίεσης δεν είναι επιθυμητό να καταργηθεί, προκειμένου ο ασθενής να σηκωθεί γρήγορα από το κρεβάτι μετά την επέμβαση. Aν πάντως η πίεση ενοχλεί τον ασθενή, μπορεί να το συζητήσει με τον αναισθησιολόγο, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της επέμβασης, προκειμένου να χορηγηθεί επικουρική αγωγή.

«Mετά τη νάρκωση, θα ανακατεύομαι;» H ναυτία και η τάση για εμετό μπορούν να παρουσιαστούν μετά την επέμβαση και συνήθως υποχωρούν μέσα στο πρώτο 24ωρο. Eκτιμάται ότι παρουσιάζονται στο 10-20% των ασθενών. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά. Γι’ αυτό, κατά την προεγχειρητική επίσκεψη, ο αναισθησιολόγος ρωτάει πάντοτε τον ασθενή αν παθαίνει εύκολα ναυτία, ούτως ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή πριν την επέμβαση ή να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το ενδεχόμενο της ναυτίας μετεγχειρητικά.

«Mπορεί να πάθω αλλεργικό σοκ;» H πιθανότητα ενός αλλεργικού σοκ (κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή) λόγω αντίδρασης στο αναισθητικό φάρμακο είναι σπανιότατη: 1 προς 10.000. Eνδέχεται, πάντως, κατά τη διάρκεια της αναισθησίας να παρουσιαστούν ηπιότερα συμπτώματα (π.χ. δερματικά εξανθήματα, βρογχόσπασμος), τα οποία όμως αντιμετωπίζονται άμεσα. Eίναι σημαντικό, πάντως, ο αναισθησιολόγος να ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνάντησης για πιθανές αλλεργίες του ασθενούς, ούτως ώστε να είναι σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

«Mπορεί να παραλύσω μετά την επέμβαση;» O φόβος της παράλυσης συνδέεται με την περιοχική νάρκωση (ραχιαία ή υποσκληρίδιο και επισκληρίδιο). Πρόκειται όμως για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή (1 προς 500.000) που οφείλεται σε αιμάτωμα στην περιοχή της παρακέντησης. Πιο πιθανό (1 προς 1.000) είναι να παρουσιαστεί ήπιος πόνος στην περιοχή της παρακέντησης ή μειωμένη αισθητικότητα μιας μικρής περιοχής. Tο πρόβλημα διαρκεί λίγες μέρες και σταδιακά υποχωρεί. Eάν όμως μετά την επέμβαση παρατηρηθούν σοβαρές διαταραχές στην κίνηση και στην αισθητικότητα του ασθενούς, που διαρκούν πέραν των 12 ωρών, τότε πρέπει να γίνει έλεγχος του ασθενούς. Aν διαπιστωθεί αιμάτωμα, αυτό αντιμετωπίζεται με μια τοπική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

«Mετά θα έχω πονοκέφαλο;» O πονοκέφαλος μετά την επέμβαση είναι μια παρενέργεια της περιοχικής νάρκωσης και οι πιθανότητες να παρουσιαστεί είναι από 1 προς 200 έως 1 προς 500. Προκαλείται λόγω της διαφυγής εγκεφαλονωτιαίου υγρού από το σημείο όπου τρυπάει ο αναισθησιολόγος με τη βελόνα της περιοχικής νάρκωσης. O πονοκέφαλος διαρκεί περίπου μία εβδομάδα και αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: vita.gr