fbpx

Εκπαιδεύοντας το νέο μας κουτάβι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Αποκτήσατε κουτάβι; Μάθετε πως θα το κάνετε να είναι πρότυπο συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι σας.

Το να αγοράσουμε ή να μας χαρίσουν ένα σκυλί δεν είναι αρκετό. Αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι το σκυλί που έχουμε πάρει και η φυλή του ζώου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας(σκύλος ασφαλείας, κυνηγετικός, σκύλος, για συντροφιά κ.τ.λ) πρέπει και εμείς να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις για την σωστή ανατροφή του. Πριν λοιπόν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το σκυλί πρέπει να ψάξουμε μέσα μας και να κάνουμε μια αυτοκριτική για τις γνώσεις και τις δυνατότητες μας.

Το σκυλί πρέπει αναμφίβολα να γίνει στο σπίτι πρότυπο συμπεριφοράς στην καθαριότητα και στην υπακοή ώστε να κάνει την ζωή του και την ζωή του αφεντικού του ευκολότερη.

Για να γίνουν αυτά πρέπει το σκυλί να πάρει τα σωστά εφόδια μέσα από την εκπαιδευτική επαφή ώστε να δημιουργηθεί μια καλή σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου που θα βοηθήσει αργότερα στην καλή συνέχεια της εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση είναι κάτι το πολύ ευχάριστο εάν γίνεται με τον σωστό τρόπο και αναμφίβολα στοιχείο συντροφιάς, που μας προσφέρει την χαρά της δημιουργικότητας. Ο ενθουσιασμός που διακατέχει αρκετούς από τους νεαρούς ιδιοκτήτες σκύλων, που προορίζονται να γίνουν και εκπαιδευτές του σκύλου τους, δεν είναι άσχημος μπορεί να γίνει όμως επικίνδυνος, όταν δεν συνοδεύεται από την γνώση.

Πρέπει να μεταδώσουμε στο σκυλί μας πόσο αποφασιστικοί και σίγουροι είμαστε στις μεθόδους χειρισμού μας. Με αυτό τον τρόπο το σκυλί θα μας υπολογίζει και θα μας σέβεται. Εάν δεν καταφέρουμε να γίνουμε αποδεκτοί στο εκπαιδευόμενο σκυλί τότε χάσαμε το παιχνίδι και το σκυλί θα γίνεται μέρα με την μέρα χειρότερο. Μεγάλη πιθανότητα, είναι μετά από αυτό να παρουσιαστεί αστάθεια στον χαρακτήρα και αχαλίνωτη συμπεριφορά. Σίγουρα αυτό, θα αποσυντονίσει το σκυλί από την εκπαίδευση του και θα το δούμε να παρουσιάζει άρνηση και πείσμα στις εντολές του εκπαιδευτή του.

Τίποτα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο στην συμπεριφορά του σκύλου μας, πάντοτε στις θετικές του πράξεις πρέπει να τον ενθαρρύνουμε και να τον επιβραβεύουμε . Αντίθετα στις αρνητικές του πράξεις, πρέπει να κάνουμε απαγορεύσεις, υποδεικνύοντας ωστόσο την σωστή συμπεριφορά. Η εκπαίδευση ξεκινάει στην ηλικία των τριών μηνών.

Βασικό κριτήριο το οποίο θα θεμελιώσει την αρχή της εκπαίδευσης είναι το σκυλί να δεχθεί το περιλαίμιο και το λουρί. Αυτά θα διαδραματίσουν τον αναγκαίο αλλά και χρήσιμο ρόλο των απαραίτητων εργαλείων για την αρχή και την συνέχεια της εκπαίδευσης. Θα μπορούμε με αυτά να κάνουμε τις απαγορεύσεις τις επιβραβεύσεις και γενικά την καθοδήγηση του σκύλου μας. Αφού τα δεχθεί και τα δύο και του γίνουν συνήθεια τότε αρχίζει η βασική εκπαίδευση. Στην βασική εκπαίδευση το σκυλί πρέπει να μάθει να υπακούει όχι μόνο στις γνωστές βασικές εντολές αλλά και σε εντολές οι οποίες θα προσαρμοστούν στην εργασία που θα ταχθεί να κάνει αργότερα.

Μερικές βασικές εντολές που πρέπει να μάθουμε στο σκυλί μας οι οποίες μπορούν στην γενικότητα να χρησιμοποιηθούν, είναι το κάτσε, πέσε, έλα , δεξιά, αριστερά, μέσα, φέρτο, άστο, όχι , μπράβο. Όταν πετύχουμε πλήρη επικοινωνία με ο σκυλί μας, τότε αρχίζει η κοινωνικοποίηση. Στα αρχικά στάδια πηγαίνουμε το σκυλί περιπάτους σε γνωστούς του χώρους, στους οποίους θα ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν αρνητικά ερεθίσματα. Στα αρχικά βήματα του μαθητευόμενου σκυλιού πρέπει να προσπαθήσουμε να δίνουμε μόνο καλές εμπειρίες. Το σκυλί πρέπει να εγκαταλείπει τον εκπαιδευτικό του χώρο με ευχαρίστηση και στο τέλος της εκπαίδευσης να αγωνιά για την επόμενη του έξοδο. Σιγά και σταθερά και αφού το σκυλί κινείται με άνεση στους γνώριμους του χώρους ξεκινάμε να αλλάζουμε χώρους γνωρίζοντας του συνεχώς νέα ερεθίσματα τα οποία ενθαρρύνονται με εκπαιδευτική συναίνεση.