fbpx

Τάρτα φρούτων

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μια αγαπημένη γλυκιά "αμαρτία"

Υλικά

Για τη ζύμη σαμπλέ:

100 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, από το ψυγείο

1 αυγό, βιολογικό

300 γρ. αλεύρι

Για την κρέμα:

350 γρ. γάλα φρέσκο

150 γρ. κρέμα γάλακτος

80 γρ. ζάχαρη

1 αυγό + 3 κρόκοι αυγών

40 γρ. κορν φλάουρ

1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κάθετα στη μέση

500 γρ. ποικιλία φρέσκων φρούτων, καθαρισμένων και κομμένων σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα αυγών-κορν φλάουρ-ζάχαρης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το νέο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Οταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη «χτυπάμε» στο μίξερ ή με το σύρμα, ώστε να μαλακώσει και να αποκτήσει λεία υφή.

Ζύμη σαμπλέ: Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε έως ότου ομογενοποιηθούν καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Στη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε το ένα κομμάτι. Το άλλο το τυλίγουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο για 10 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χιλ. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. και απλώνουμε το φύλλο, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Βάζουμε στο εσωτερικό της τάρτας ένα κομμάτι μεμβράνη, γεμίζουμε με ρύζι (μη φοβάστε, η μεμβράνη δεν καίγεται) και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, έως ότου η τάρτα χρυσίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και με προσοχή ξεφορμάρουμε.

Γαρνίρισμα: Απλώνουμε την κρέμα στην τάρτα και την καλύπτουμε με τα φρέσκα φρούτα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθεί την ίδια ημέρα. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγη άχνη.