fbpx

Το θρεπτικό ταχίνι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ενα υγιεινό και γρήγορο γλυκό.

Το ταχίνι είναι γλυκό εύκολο, γρήγορο και σας δίνει ενέργεια. Πρόκειται για ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται.

Μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει 16 γραμμάρια λίπους ωστόσο μόνο 2 από τα 16 γραμμάρια είναι κορεσμένα, τα υπόλοιπα είναι μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία. Τα 30 γραμμάρια σουσάμι περιέχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από την ίδια ποσότητα συκωτιού από βόειο κρέας.

Το ταχίνι έχει πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.

Επιπλέον οι λιγνάνες, η σησαμίνη και το σησαμελαίου στο ταχίνι προσκολλώνται στους υποδοχείς των οιστρογόνων και προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Τέλος η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το ταχίνι σε μαγνήσιο είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με μια μεγαλύτερη πυκνότητα των οστών και με την μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μπισκότα βρώμης με ταχίνι.

Υλικά

40 μπισκότα

1 1/2 φλ.τσ. βρώμη

1 1/2 φλ.τσ. αλεύρι ολικής

2 κ.γ. μπέικιν

1 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή

1/2 φλ.τσ. βούτυρο

1 αυγό

2 βανίλιες

2 κ.σ. ταχίνι

1 κ.σ. κακάο

1 κ.γλ. τζιντζερ (προαιρετικά)

2 μπανάνες (κομμένες σε κομματάκια)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπείκιν,τις βανίλιες,το κακάο και το αλάτι

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη.Μόλις αφρατέψει το μείγμα προσθέτουμε το αυγό.

Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και το ταχίνι,στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τις μπανάνες,την βρώμη και το τζίντζερ και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Στρώνουμε λαδόκολλά σε μία λαμαρίνα και απλώνουμε τα μπισκότα με ένα μεγάλο κουτάλι ή την κουτάλα του παγωτού με μικρή απόσταση μεταξύ τους(δεν φουσκώνουν πολύ).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12'-15' λεπτά.