fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φιλέτο σολομού με σπαράγγια και μπρόκολο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ελαφριά, νόστιμη αλλά κυρίως θρεπτική συνταγή.

Τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνες, με το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), την A, τη C, την E και την Κ να φιγουράρουν ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του. Η βιταμίνη Α μας ωφέλει στην όραση, ενώ η C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, προστατεύοντάς μας από ιώσεις και ασθένειες. Ακόμη η βιταμίνη Ε προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυϊκών κυττάρων, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και το φυλλικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA.

Υλικά

4 μερίδες

4 φιλέτα σολομού

7 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 μεγάλο και ζουμερό λεμόνι

10 σπαράγγια

20 φουντίτσες μπρόκολου

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, ανάλογα με τα γούστα

πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του σολομού, σε ένα βαθύ πιάτο ή σε ένα ταψάκι απλώνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, να δημιουργήσουμε ένα “στρώμα”, πάνω στο οποίο τοποθετούμε τα φιλέτα του σολομού.

Περιχύνουμε με το παρθένο ελαιόλαδο.

Περιχύνουμε και με το χυμό του λεμονιού (προτιμήστε ένα μεγάλο και ζουμερό λεμόνι (εάν δεν έχετε μεγάλο χρησιμοποιήστε 2 μικρότερα, να είναι πλούσια η μαρινάδα, θα χρησιμοποιηθεί και στο τέλος, στο σερβιρισμένο πιάτο).

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Τα φιλέτα του σολομού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τόσο με την πέτσα του ψαριού, όσο και αφού την αφαιρέσουμε.

Γυρίζουμε τα φιλέτα να καταβρεχτούν από παντού με τα υγρά της μαρινάδας, τα καλύπτουμε από παντού με τον μαϊντανό και αφού σκεπάσουμε το πιάτο, το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναρισθεί για ένα 10λεπτο ανά πλευρά (40 λεπτά συνολικά).

Όσο μαρινάρεται το ψάρι, ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά λαχανικά: Χωρίζουμε το μπρόκολο σε τουφίτσες και καθαρίζουμε τα σπαράγγια.

Τα μαγειρεύουμε με όποιον τρόπο προτιμούμε και έχουμε επιλέξει. Εδώ θα τα βράσουμε στον ατμό. Τα ρίχνουμε μαζί με τις τουφίτσες του μπρόκολου στην βαποριέρα (το σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό) και τα βράζουμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, για λίγα λεπτά.

Όταν περάσει ο χρόνος που αφήνουμε το σολομό να μαριναρισθεί, βάζουμε τα φιλέτα να ψηθούν για 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά (5 με 6 λεπτά συνολικά).

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Στρώνουμε σε ένα πιάτο μία στρώση από σπαράγγια και πάνω τους τοποθετούμε από ένα φιλέτο σολομού.