fbpx

Κάστανα: ο καρπός του χειμώνα σε μια απίθανη συνταγή

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το υγιεινό και θρεπτικό σνακ του χειμώνα.

Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Βέβαια αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα.

Επιίσης περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ.

Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Κέικ με κάστανο και σοκολάτα

Υλικά

160 γρ. αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά σκόνη

160 γρ. κρέμα κάστανου γλυκειά

120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

120 γρ. ζάχαρη άχνη

120 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης

4 αβγά μέτρια

20 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Βάζουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια, να λυώσει μαζί με το βούτυρο, σε μπαιν μαρί (επάνω από κατσαρολάκι με καυτό νερό).

Χωρίζουμε τους κρόκους από τ’ ασπράδια των αβγών. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα σφιχτή.

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα κάστανου με την κρέμα γάλακτος και τα κροκάδια των αβγών. Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγιά, ανακατεύουμε και μετά τη σοκολάτα και ανακτεύουμε να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.

Προσθέτουμε τμηματικά τη μαρέγκα, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 φορμάκια γιά κέικ, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με αλεύρι. Τα βάζουμε στο φούρνο γιά 15′-20′. Αφήνουμε να κρυώσουν.