fbpx

Αθάνατη ελληνική κουρελαρία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Υποπολιτισμός, υποκουλτούρα και μια αίσθηση ατελείωτης μπουζουκλερι, αυτό είναι τελικά η ελληνική σόουμπιζ;

Η φωτογραφία που διάλεξα μόνο τυχαία δεν είναι και επιπλέον την αφιερώνω με άφθονη αγάπη στις φανατικές θαυμάστριες του εν λόγω. Ο «ριαλιτζής» Ντάνος αποφάσισε στα πλαίσια της δημοφιλίας που γνωρίζει ως νικητής του Survivor να ασχοληθεί με την υποκριτική ( λέτε γι’ αυτό να αποσύρθηκε ο Ντανιελ Ντέι Λούις). Εννοείται πως το γεγονός αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων ταράζοντας σύσσωμη την «απροίκιστη» σόουμπιζ η οποία τον επικρίνει με μένος απο την στιγμή που έσκασε μύτη ως νέος Αλκης Γιαννακάς. Μη ρωτάτε τώρα ποιός είναι αυτός, γκουγκλάρετε να μάθετε οι νεότεροι, το θέμα μας είναι άλλο.

Τι λέγαμε λοιπόν; Αν ναι, για τον νεόκοπο ηθοποιό Ντάνο και οτι τελικά η ελληνική σόουμπιζ είναι σαν τους νεόπλουτους, χωρίς παιδεία, χωρίς αισθητική, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ιδιαιτέρως... τολμηρή. Οχι όλοι, μη τρελαθούμε τελείως, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες και media- άνθρωποι που παρουσιάζουν εξαιρετικές δουλειές και «κατεβάζουν» ωραίες ιδέες. Αλλά ακόμα και αυτοί αναγκάζονται τις περισσότερες φορές να κάνουν «sales 70%» προκειμένου να βάλουν κανένα επιπλέον ευρώ στην τσέπη. Fair enough, ωστόσο ο εγχώριος κόσμος του θεάματος είναι γεμάτος απο ατάλαντους Brad Pitt, πλαστικοποιημένες πρωινατζούδες, ανεκδιήγητους τύπους που μιλάνε ακατάπαυστα λέγοντας ανοησίες και πρησμένες περσόνες απο τα υαλουρονικά. Πριν απο λίγο καιρό άπαντες ασχολήθηκαν με τον ηθοποιό ( ο Θεός να τον κάνει) που έγινε γνωστός ως ο σύζυγος της "Μαρίας της άσχημης" και θυμηθήκαμε την ύπαρξη του.

Στην ζωή παίρνεις ενίοτε αυτό που αξίζεις, αδυνατώ ωστόσο να πιστέψω οτι αυτό που αξίζουμε να μας ψυχαγωγεί είναι άφωνες τραγουδιάρες που τα extension και τα ενθέματα ζυγίζουν πιο πολύ απο τις ίδιες, παρουσιάστριες που το παίζουν χαζοχαρούμενες (νομίζουν πως πουλάει ακόμα η βλακεία), συγγραφείς των best seller που τα πετάς στο τζάκι για προσάναμμα και Χόρν του γλυκού νερού. Το πιο αστείο απο όλα είναι οτι αποθεώνουν ο ένας την αταλαντοσύνη και την ανεπάρκεια του άλλου και αν αντιδράσει κάποιος τον χαρακτηρίζουν περίεργο ή κακό. Στα ραδιόφωνα ακούς τσιρίδες αντι για τραγούδια, στις θεατρικές παραστάσεις διαπιστώνεις πόσο «λίγοι» φαίνονται επάνω στη σκηνή, στην τηλεόραση ακινητοποιούνται τα οπτικά νεύρα απο την κακογουστιά και τις φθηνόπλαστικές και όλοι μαζί ζούμε την εποχή των αταλάντων. Την εποχή της απόλυτης κουρελαρίας η οποία λειτουργεί μαφιόζικα και υπόγεια, προωθώντας τους μέτριους και τα έργα τους. Υποπολιτισμός, υποκουλτούρα και μια αίσθηση ατελείωτης μπουζουκλερι, αυτό είναι δυστυχώς η ελληνική σοουμπιζ.

Φυσικά και όλοι δεν μπορούν να ακούσουν όπερα και Χατζηδάκι, να εκτιμήσουν Μυταρά και να διαβάσουν Καβάφη, όμως δεν μπορεί να είναι ΟΛΑ, Σεφερλής, Πάολα, «Τατουάζ» «Survivor», πρωινά ζώδια και ξεπερασμένο κουτσομπολιό ενώ το δημοφιλέστερο τραγούδι να είναι « τα ξημερώματα». Προφανώς γιατί οι στίχοι αυτού του (φρικτού κατά την γνώμη μου) λαικού άσματος αναδεικνύουν τις κρυφές (μη σας πω και ολοφάνερες) προθέσεις των περισσότερων Ελλήνων. Αφού λοιπόν κατάφερε ο Αργυρός να γεμίζει μαγαζιά γιατι να μη γίνει και ο Ντάνος ο νέος Αλεξανδράκης;