fbpx

Σιταρόχορτο το θαυματουργό

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μια άγνωστη υπερτροφή που επιβάλλεται να προσθέσετε στην διατροφή σας.

Απο την στιγμή που το ανακαλύψαμε δεν έχουμε σταματήσει ούτε μια μέρα που να μη πίνουμε ένα σφηνάκι απο αυτό το θαυματουργό προιόν της φύσης. Ισως ακούγεται αστείο οτι λέμε στην υγεία σας με σφηνάκια...σιταρόχορτου ωστόσο τα οφέλη στον οργανισμό είναι τεράστια καθώς διαθέτει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και συστήνεται για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Το σιταρόχορτο, που μοιάζει με γρασίδι, είναι ουσιαστικά ο βλαστός που παράγεται από το σπόρο του σιταριού, πρίν σχηματιστεί σε σιτάρι και χρησιμοποιείται ευρέως από τη φαρμακευτική βιομηχανία για την παραγωγή θεραπευτικών σκευασμάτων, καθώς αποτελεί πλουσιότατη πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, βιταμίνης Α, Ε, μαγνησίου και ασβεστίου.

Τα θρεπτικά στοιχεία του σιταρόχορτου τα λαμβάνουμε από τα πράσινα φύλλα του, βασικά σε πόσιμη μορφή και όχι σαν ακόμα ένα λαχανικό στη σαλάτα μας. Το σιταρόχορτο καταναλώνεται εδώ και πολλά χρόνια, καθώς δεν πρόκειται περί νέας ανακάλυψης. Ο πολύτιμος χυμός του χόρτου, είναι άκρως θεραπευτικός καθώς συνίσταται από όλα τα μεταλλικά στοιχεία, που είναι γνωστά στο άνθρωπο, βιταμίνες Α, Β, C, E, και K, πρωτεΐνες και 17 είδη αμινοξέων που είναι και η βάση για την παραγωγή των πρωτεϊνών. Εχει αντικαρκινική δράση, πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν πως το σιταρόχορτο καταπολεμά τους καρκινικούς όγκους, γλιτώνοντας το σώμα από την τοξικότητα που συνεπάγονται οι συνήθεις προτεινόμενες φαρμακευτικές αγωγές. Ο χυμός του σιταρόχορτου συχνά καταναλώνεται με στόχο τον καθαρισμό του δέρματος, ενώ εν τω μεταξύ, έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά του και στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης στο δέρμα, όπως είναι οι ρυτίδες και οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Το θαυμάσιο αυτό φυτό μειώνει τα προβλήματα στο ουροποιητικό ενώ οι σωστές ποσότητες σιταρόχορτου οδηγούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού και του αίματος, βοηθώντας στην εκκαθάριση από τα χημικά και τις τοξίνες που καταλήγουν ή παράγονται ακόμα, καθημερινά από τον οργανισμό.

Φρέσκος χυμός σιταρόχορτου

Ο χυμός σιταρόχορτου είναι φρέσκος και μπορεί να αποχυμωθεί από το φρέσκο χορτάρι που καλλιεργείται σε ειδικούς δίσκους σε εσωτερικούς χώρους ή σε βιολογικό χώμα. Το χόρτο πρέπει να συλλέγεται στο σωστό χρόνο (εντός 10 ημερών από τη φύτευση) για να γίνει χυμός. Στην ακατέργαστη μορφή του το σιταρόχορτο είναι δύσκολο να χωνευτεί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και της έντονης γεύση του. Ως εκ τούτου, ο χυμός σιταρόχορτου κανονικά αναμιγνύεται με νερό, χυμούς φρούτων, τσάι ή smoothies για να γίνει πιο εύγευστος. Ο χυμός σιταρόχορτου πρέπει να καταναλώνεται φρέσκος, γιατί χάνει την ισχύ του. Υπάρχουν ειδικοί αποχυμωτές σιταρόχορτου διαθέσιμοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή του χυμού από το φρέσκο ​​φυτό.

Σκόνη σιταρόχορτου

Η αποξηραμένη και αφυδατωμένη σκόνη σιταρόχορτου κυκλοφορεί σε δισκία τα οποία μπορούν να καταποθούν ή σε σκόνη που μπορεί να αναμειχθεί σε ποτά ή να προστεθεί στα τρόφιμα.

Το σιταρόχορτο βοηθά στη δημιουργία του αίματος, δεδομένου ότι οι υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης (70% της συνολικής περιεκτικότητας) μιμούνται την αιμοσφαιρίνη στο αίμα. Η διαφορά είναι ότι η αιμοσφαιρίνη περιέχει σίδηρο και η χλωροφύλλη περιέχει μαγνήσιο. Η παρουσία της χλωροφύλλης σημαίνει ότι το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, να εξολοθρεύσει το διοξείδιο του άνθρακα, να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, να βελτιώνει τη ροή του αίματος, να βελτιώνει τη λειτουργία του συστήματος ενζύμων και να βελτιώνει τον μεταβολισμό.