fbpx

Κινόα, αγάπη μου

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη, ελεύθερο γλουτένης, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αυτή την υπερτροφή λατρεύουμε να την καταναλώνουμε.

Τα τελευταία χρόνια την συναντάμε σχεδόν παντού καθώς πολλά εστιατόρια την περιλαμβάνουν στο μενού. Η κινόα ήταν κατά τους Ίνκας μια αληθινά χρυσή τροφή, η "μητέρα όλων των δημητριακών", πολύτιμη όσο το καλαμπόκι και η πατάτα. Μόνο που δεν είναι δημητριακό, παρά ο αποξηραμένος καρπός ενός φυτού της Βολιβίας και του Περού. Η καλλιέργεια της Κινόα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, επειδή είναι χωρίς γλουτένη και περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από 8-22% ποσοστό μεγαλύτερο μέσο όρο από τα κοινά δημητριακά, ρύζι, σιτηρά, κριθάρι.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα στα αμινοξέα λυσίνη, μεθιονίνη και κυστίνη και επιπλέον περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα. Η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. Η Κινόα παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί και σαν ποτό, το λεγόμενο Chichi, από τους Ίνκας.

Επιπλέον η κινόα έχει πολύ χαμηλότερα λιπαρά από τα υπόλοιπα δημητριακά και φυσικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, πολύ καλή και για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και, επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Είναι κατάλληλη για χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα, χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους, άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και ασθενείς με κοιλιοκάκη. Αποτελεί την ιδανική τροφή για τους αστροναύτες καθώς οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει την κινόα εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή και για τον λόγο αυτό η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης της στο ερευνητικό πρόγραμμα για τις μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές.

Υπάρχουν 3 είδη κινόα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά σήμερα, η κόκκινη, η λευκή και η μαύρη. Οι ψημένοι σπόροι της κινόα είναι μαλακοί και λίγο τραγανοί με γεύση που προσομοιάζει με αυτή των ξηρών καρπών. Μπορεί να καταναλωθεί στο πρωινό σας γεύμα ως δημητριακό, στο μεσημεριανό μέσα στη σαλάτα σας ή ακόμα και στο δείπνο σας, σαν συνοδευτικό.

Ο σπόρος περιέχει περίπου 38% υδατάνθρακες 19% πρωτείνες, 5% λιπαρά, ζάχαρη 5%. Τα 100 γρ άψητων σπόρων αποδίδουν 368 θερμίδες ενω ένα φλυτζάνι των 180 γρ μαγειρεμένη κινόα αποδίδει 220 θερμίδες.