fbpx

Κρίσεις πανικού και πως θα τις αντιμετωπίσετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και έντονες, αλλά δεν είναι επί της ουσίας επικίνδυνες για την σωματική ή ψυχική υγεία.

Όταν τα αποτελέσματα κλινικών εξετάσεων αποκλείουν το οργανικό αίτιο, τότε ο συνήθης ύποπτος έχει όνομα... ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ.

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν το σώμα σας βιώνει μια απροσδόκητη, απρόσμενη εγρήγορση και έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε έντονο φόβο, ανησυχία και άγχος. Εκτός από αυτά τα συναισθήματα, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε σωματικά συμπτώματα όπως:

-ναυτία

-εφίδρωση

-τρόμο

-μια αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα (αίσθημα παλμών)

-ισχυρό φόβο ότι σας συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην υγεία σας, ή ότι πάθατε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Μια επίθεση πανικού δεν θα σας προκαλέσει οποιαδήποτε σωματική βλάβη και είναι απίθανο να πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο, αν είχατε μια κρίση πανικού. Επίσης, οι κρίσεις πανικού δεν πρέπει να σας τρελάνουν.

Τα περισσότερα άτομα με φοβίες βιώνουν μια κρίση πανικού όταν έρχονται αντιμέτωποι με ό,τι "πυροδοτεί" τον φόβο τους. Οι κρίσεις πανικού σε άτομα με γενικευμένη διαταραχή πανικού συνήθως προκαλούνται χωρίς προειδοποίηση. Για τα άτομα με διαταραχή πανικού, μια κρίση πανικού συχνά συμβαίνει χωρίς κανέναν προφανή λόγο.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας συμβεί κρίση πανικού

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που είστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, οπότε ίσως χρειαστεί να διακόψετε μια δραστηριότητα (όπως οδήγηση) που απαιτεί έντονη προσοχή και προσήλωση.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, προσπαθήστε να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που φοβάστε και αμφισβητήστε το. Σκεφτείτε οτι αυτό που βιώνετε θα περάσει σε λίγα λεπτά.

Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην αργή, βαθιά αναπνοή, μετρώντας αργά (για παράδειγμα έως το τρία) σε κάθε αναπνοή μέσα και έξω (εισπνοή-εκπνοή).

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, θα σας κάνει καλό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις σας είναι σημάδι του πανικού και τελικά θα περάσουν.

Προσπαθώντας να αντισταθείτε στην κρίση και διαπιστώνοντας ότι δεν είστε σε θέση να το κάνετε, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του άγχους και πανικού.

Η τακτική άσκηση, θα σας βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες και της έντασης. Θα πρέπει να έχετε ως στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά έντονης άσκησης για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Πιείτε βότανα όπως τίλιο και βαλεριάνα, Φτιάξτε έγχυμα χρησιμοποιώντας 1 κουταλάκι τίλιο και 1/2 κουταλάκι βαλεριάνα σε 1 φλιτζάνι νερό. Πίνετε 4 φλιτζάνια την ημέρα.

Αντικαταστήστε την αρνητική σας σκέψη με μια θετική δήλωση που σας βοηθάει να διαχειριστείτε την κατάσταση, πχ "ξέρω τι είναι, είναι μια κρίση πανικού και δεν πρόκειται να πεθάνω, αν χαλαρώσω θα περάσει πολύ σύντομα"

Στατιστικές μελέτες δείχνουν πως το 4% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από κρίσεις πανικού, με τις γυναίκες να κατέχουν τα πρωτεία έναντι των ανδρών. Οι κρίσεις ξεκινούν να κάνουν την εμφάνιση τους στην ηλικία των 20 με 25 ετών.