fbpx

Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε θολά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ενα κοινό σύμπτωμα, η θολή όραση, που όλοι κάποια στιγμή έχουμε βιώσει.

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο συναίσθημα να μη μπορούμε να δούμε καθαρά, ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι, απλοί αλλά και πιο σοβαροί που το προκαλούν. Διαβάστε τους πιο συνήθεις λόγους που έχουμε θολή όραση.

Συνήθως οφείλεται σε κούραση των ματιών από τη μεγάλη χρήση υπολογιστή ή η έλλειψη ύπνου.

Ο καταρράκτης μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται στην τρίτη ηλικία. Η καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με χειρουργική επέμβαση.

Ο διαβήτης που δεν έχει ρυθμιστεί μπορεί να προκαλέσει θόλωση της όρασης ακόμη και σε αρχικό στάδιο.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών και χαρακτηρίζεται από απώλεια της κεντρικής όρασης.

Η επιπεφυκίτιδα. Προκαλείται είτε από κάποιο ιό ή από κάποιο βακτήριο και συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί ειδική αντιβιοτική αγωγή.

Μετά την ηλικία των 40, η θολή όραση μπορεί να οφείλεται στην πρεσβυωπία.

Το γλαύκωμα. Αυξημένη πίεση στον οφθαλμό που συνήθως δε συνοδεύεται από πόνο. Η όραση είναι αρχικά φυσιολογική, όμως σταδιακά παρατηρείται αποδυνάμωσή της το βράδυ. Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια της όρασης σε κάποιο από τα δύο μάτια.

Οπτική νευρίτιδα. Φλεγμονή του οπτικού νεύρου λόγω λοίμωξης. Εκδηλώνεται επίσης σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί επίσης το μάτι να πονά όταν κινείται ή όταν το αγγίζουμε επάνω από το βλέφαρο.