fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεμπελιά: και όμως κάνει καλό.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μια κακή συνήθεια που όμως δεν είναι τελικά τόσο βλαβερή για την υγεία.

Εχουμε μεγαλώσει ακούγοντας οι περισσότεροι οτι η τεμπελιά είναι κακή. Φυσικά θα συμφωνήσουμε καθώς δεν συμπαθούμε καθόλους τους ανθρώπους που κινούνται σε slow motion και βαριούνται να σηκωθούν απο καρέκλα τους.

Πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά ή κόβουν τις βόλτες και το διάβασμα για να προλάβουν όσα έχουν να κάνουν. Δυστυχώς, αυτό οδηγεί στην πιο ανούσια δραστηριότητα που δεν προσφέρει ούτε ικανοποίηση, αλλά ούτε και παραγωγικότητα. Καλώς ή κακώς, οι πολλές ώρες στη δουλειά δε σημαίνει ότι είναι και παραγωγικές, καθώς αν κάποιος συγκεντρωθεί μπορεί να τελειώσει ότι έχει να κάνει σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και από εκεί και πέρα να μοιράσει τη μέρα του όπως θέλει.

Αργία μήτηρ πάσης κακίας, έλεγαν οι αρχαίοι. Ωστόσο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia μάς λένε ότι το μυαλό μας είναι πιο δραστήριο όταν «ταξιδεύει» παρά όταν εκτελεί μηχανικές εργασίες, αφού η νοητική αυτή κατάσταση ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων.

Επίσης, σε έρευνα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison φάνηκε ότι εκείνοι οι οποίοι έδειχναν ονειροπαρμένοι είχαν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη «χωρητικότητα» στη μνήμη εργασίας τους (βραχύχρονη μνήμη). Επιπλέον, μελέτη επιστημόνων της Σχολής Ψυχολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neuropsychologica» διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι των οποίων το μυαλό περιπλανιέται περισσότερο έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε τεστ που αφορούν την πνευματική και δημιουργική ικανότητα.

Οπότε τεμπελιάστε χωρίς ενοχές αλλά, με μέτρο!