fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακαλύψτε το τσία: έναν ισχυρό σύμμαχο στην μάχη με τα κιλά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Οι θαυματουργοί σπόροι αυτού του superfood επιταχύνουν τον μεταβολισμό

Την Λατινική Αμερική την λατρεύουμε οχι μόνο για το θαυμάσιο κλίμα, την κουλτούρα, την μουσική, την τέχνη, την απίθανη ομορφιά , την "αλεγκρία" των λαών της, το άρωμα της φύσης αλλά και για τα απίθανα προιόντα που παράγει. Ενα απο αυτά είναι οι σπόροι τσία, αυτή η μοναδική “βόμβα” θρεπτικών συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό μας όλα τα καλά στον υπερθετικό βαθμό και μας αδυνατίζει ταυτόχρονα.

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βόριο και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου. Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg Ωμέγα 3 και 752 mg Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Και όχι μόνο. Αυτοί οι καταπληκτικοί σπόροι έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα!

'Εχετε μείνει άφωνες; Μάθετε λοιπόν οτι βοηθάει πολύ στην απώλεια βάρους και στη γράμμωση καθώς οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες απορροφούν πολύ νερό και διαστέλλονται με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας. Την ίδια στιγμή οι φυτικές ίνες μαζί με την πρωτεΐνη και τους σύνθετους υδατάνθρακες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άρα αισθάνεστε πληρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν ενδίδειτε σε τσιμπολογήματα.

Για την ιστορία να πούμε οτι το ανθοφόρο φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Οι σπόροι chia διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό.

Εκτός απο το γεγονός οτι βοηθάνε στο να χάσετε κιλά υπάρχουν μερικοί λόγοι ακόμα που πρέπει να εντάξετε τους σπόρους τσία στην διατροφή σας άμεσα.

Βελτιώνουν τη χοληστερόλη ορού και την υγεία της καρδιάς: Τα φυσικά αντιοξειδωτικά των chia, τους δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων πηγών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Επίσης, η βελτίωση της χοληστερόλης του ορού βοηθά στην υγεία της καρδιάς, καθώς η κακή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης πλούσιοι σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Όταν αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική και ως εναλλακτική λύση λαδιού στο ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη, για να μειώσετε τα επιβλαβή επίπεδα λίπους σττη διατροφή και να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σας δίνουν απίστευτη ενέργεια: Οι Αζτέκοι, κατανάλωναν σπόρους chia και τους αποκαλούσαν ως «η τροφή του τρεξίματος», λόγω του ότι δίνουν ενέργεια και επίσης διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών.

Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη: Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia, είναι πολύ χαμηλός κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δε φτάνουν στα ύψη, όπως με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μειώνεται.

Πως "δουλεύουν"στο σώμα οι σπόροι chia

Όταν προστίθενται σε υγρά, οι ξηροί σπόροι Chia αμέσως αρχίζουν να δημιουργούν μία κάψουλα υδρογέλης, απορροφώντας μέχρι 27 φορές το βάρος τους σε νερό. Μπορείτε να τους καταναλώνετε όλες τις ώρες τις ημέρας ωστόσο ιδανικά είναι στο πρωινό γεύμα ( με βρώμη, γιαούρτι, γάλα και δημητριακά) αλλά και στο μεσημεριανό προσθέτοντας τους σπόρους στην σαλάτα, στην ομελέτα ή σε οποιοδήποτε φαγητό κατσαρόλας ( 1/4 του φλιτζανιού).