fbpx

Εσείς φάγατε το kale σας σήμερα;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ένα μοναδικό superfood που πρωταγωνιστεί στα πιάτα όλων των celebrities του πλανήτη.

Στο εξωτερικό υπάρχει υστερία με το kale ( κέιλ) καθώς οι σταρ του Χόλιγουντ το περιλαμβάνουν καθημερινά στην διατροφή τους, ενώ το συναντάς σχεδόν παντού. Τσιπς από κέιλ, smoothies, σαλάτες, μαγειρευτά φαγητά, κέικ, ροφήματα είναι παντού.

Πρόκειται για ένα είδος λαχανίδας με τεράστια θρεπτική αξία.Περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου κι ας μην ανήκει στα γαλακτοκομικά ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών. Περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.

Υπάρχουν αρκετά είδη, μωβ, πράσινο, σγουρό, ίσιο. Στην όψη μοιάζει με τα φύλλα του μπρόκολου, όσο για την γεύση, είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο. Είναι μια από τις τροφές με την μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα, όπως και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ποτάσιο, και άλλες ωφέλιμες ουσίες.

Μια κούπα ωμού kale περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπος, 2 γραμμάρια πρωτείνης και περίπου 7 γραμμάρια υδατάνθρακες. Η αναλογία πρωτείνης- υδατάνθρακα στη λαχανίδα είναι 1:3, ιδιαίτερα υψηλή για λαχανικά, κι ένας από τους λόγους που η λαχανίδα ονομάστηκε το «νέο βοδινό». Όπως και το κρέας η λαχανίδα περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που δε μπορεί να παράξει το σώμα, και επιπλέον άλλα 9 αμινοξέα- 18 στο σύνολο. T

Το Kale είναι κάτι περισσότερο από μια απλή υπερτροφή. Προέρχεται από μια θεραπευτική οικογένεια φυτών και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν φάρμακο. Πρόσφατη βιβλιογραφία αποδεικνύει ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη θεραπεία του καρκίνου, στην αθηροσκλήρωση και στο γλαύκωμα.

Ο καλύτερος τρόπος να το καταναλώσετε είναι είτε ωμό σε σαλάτα ή χυμό, είτε ελαφρά βρασμένο στον ατμό.