fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βάλτε το μαγικό τόφου στην ζωή σας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Αποτελεί μια σπουδαία πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και ασβεστίου.

Το εξωτικό τόφου στην Eλλάδα το γνωρίσαμε τρώγοντάς το σε γιαπωνέζικα εστιατόρια ή ως συστατικό γκουρμέ μαγειρικής. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους χορτοφάγους καθώς είναι παράγωγο σόγιας και συγκεκριμένα στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης σόγιας. Mοιάζει με λευκό τυρί.

Το τόφου αποτελεί βασικό υλικό της γιαπωνέζικης διατροφής και είναι μια "βόμβα» θρεπτικών συστατικών. Mία μερίδα τοφού (75 γρ.) περιέχει το 64% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό ενώ είναι πολύ πλούσιο σε ω -3 λιπαρα οξέα. Στα 100 γρ αποδίδει 118 θερμίδες και περιέχει 520 mg ασβεστίου. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη και πίεση τότε καταναλώστε το άφοβα καθώς είναι φτωχό σε χοληστερίνη και νάτριο.

Πώς θα το φάτε O πιο απλός τρόπος είναι να βάλετε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τοφού στις σαλάτες σας και στα σάντουιτς. Eπίσης, μπορείτε να φτιάχνετε πουρέ, μπιφτέκια από τοφού, ενώ το προσθέτετε και σε σούπες. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά, όπως παγωτά και τσιζ κέικ. Mια πρωτότυπη ιδέα είναι να το μαγειρέψετε σαν κρέας στην κατσαρόλα (π.χ. φρικασέ) και στο τηγάνι με λαχανικά και να το προσθέσετε σε διάφορες σάλτσες.

Πως παρασκευάζετε

Η διαδικασία παρασκευής του τόφου μπορεί να μοιάζει με την αντίστοιχη του τυριού αλλά η βασική της διαφορά είναι ότι το ρόλο του γάλακτος κατέχει ένα λευκό παχύρευστο υγρό που βγάζουν τα μουλιασμένα σε νερό φασόλια της σόγιας. Για τη πηκτικότητα του χρησιμοποιούνται φυσικά ορυκτά πηκτικά, όπως το άλας ασβεστίου ή μαγνήσιου, ενώ η σταθερότητα του τόφου αλλάζει ανάλογα με τον συνδυασμό στην ποσότητα υγρού και πηκτικών.

Το τόφου υπάρχει στην αγορά φρέσκο και επεξεργασμένο. Καλό είναι να προτιμήσετε το φρέσκο καθώς τα επεξεργασμένα προϊόντα του περιέχουν βελτιωτικά γεύσης και πολλά συντηρητικά ,ενώ κυκλοφορούν και ψεύτικα τόφου,που δεν προέρχονται από σόγια.Το φρέσκο θα το βρείτε σε 3 βασικές μορφές:

Μαλακή, η οποία είναι ιδανική για χρήση στις σαλάτες, σε σάλτσες και σε dressings (μπορείτε να το λιώσετε)

Μέτρια ή σκληρή, η οποία χρησιμοποιείται για ψήσιμο στο φούρνο, σωτέ, τηγανιτό αλλά ακόμα και στο barbeque

Ξηρή, η οποία έχει το λιγότερο ποσοστό υγρασίας και έχει σταθερότητα μαγειρεμένου κρέατος. Μπορείτε να βρείτε αυτό το τόφου και σε τεμαχισμένη μορφή.

Και μια ενδεικτική συνταγή για να απολαύσετε το τόφου. Είναι μια απο τις αγαπημένες μας.

Μανιτάρια με τόφου.

Υλικά

400 γρ τόφου

400 γρ μανιτάρια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 κ.σ ελαιόλαδο

3 κ.σ σάλτσα σόγας

Εκτέλεση

Κόβουμε το τοφού σε κύβους, τα μανιτάρια σε ισομεγέθη κομμάτια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5'.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το τόφου και μαγειρεύουμε για 5'.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4' και σερβίρουμε (συνοδεύεται άψογα με ρύζι ή πουρέ).