fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και όμως μπορείτε να τρώτε πριν τον βραδινό ύπνο

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ενα σνακ ή ένα ελαφρύ βραδινό επιβάλλεται για να κοιμηθούμε ευχάριστα.

Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό που ίσως συνδέει το βραδινό φαγητό με την αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι το ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, αλλά ότι το βραδινό σνακ συχνά συνοδεύεται από ανθυγιεινές συνήθειες, όπως πολύωρη καθιστική ζωή ή κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. Φαίνεται επίσης ότι τρώγοντας πριν τον ύπνο είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους απλώς και μόνο επειδή ένα βραδινό σνακ είναι ίσως ένα επιπλέον γεύμα και, ως εκ τούτου, προσδίδει επιπλέον θερμίδες

Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνονται πριν από τον ύπνο μετράνε περισσότερο από αυτές που παίρνουμε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα μικρό σνακ πριν από τον ύπνο μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει την απώλεια βάρους αλλά ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Συγκεκριμένα, μία μελέτη που διήρκησε 4 εβδομάδες και αφορούσε ενήλικα άτομα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα σνακ μετά το δείπνο έτρωγαν κατά μέσο όρο 397 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, και στο τέλος, έχασαν κατά μέσο όρο 0,84 κιλά περισσότερα από την αλλαγή αυτή και μόνο.

Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός, και η ίδια η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ένα μικρό, υγιεινό σνακ πριν από τον ύπνο οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ποιά είναι όμως τα ιδανικά σνακ λίγο πριν κοιμηθούμε;

2 με 3 βερίκοκα

40γρ μαύρης ακατέργαστης σοκολάτας

μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς

1 μικρό παξιμάδι ολικής άλεσης με σουσάμι

Ωμά στικ λαχανικών

μια κοφτή κουταλιά φυστικοβούτυρο

1 κράκερ ολικής αλέσεως ή ρυζογκοφρέτα μαζί με μια φέτα γαλοπούλα ή τυρί

15 ρόγες σταφυλιού με γιαούρτι 150γρ σόγιας

Ι ποτήρι γάλα σόγιας ή αμυγδάλου