fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στέβια: η "παρεξηγημένη" ζάχαρη του μέλλοντος

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πόσο ασφαλής είναι για την υγεία μας τελικά;

Η στέβια έχει μπεί για τα καλά στην ζωή μας και πολλοί είναι αυτοί που την προτιμούν. Τι είναι όμως η στέβια; Πρόκειται για ένα φυτό που σχετίζεται με το χρυσάνθεμο και είναι ενδημικό στη νότια Αμερική. Ένα βότανο του οποίου είτε το εκχύλισμα φύλλων είτε οι απομονωμένες στεβιοσίδες χρησιμοποιούνται για γλύκανση. Σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά, η στέβια είναι φυσική και όχι τεχνητή.

Εχει κατηγορηθεί οτι προκαλεί καρκίνο, επηρεάζει την τεστοστερόνη και μειώνει τη γονιμότητα. Τελικά τι ισχύει και πως επηρεάζει την υγεία μας;

Σε φυσιολογικές ποσότητες, η στέβια ΔΕΝ προκαλεί προβλήματα γονιμότητας. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η στέβια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Αντίθετα μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Chiropractic Medicine το 2013 διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής, αποτελούμενου από στέβια και πολλά άλλα βότανα, δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης και τα άτομα που έλαβαν το συμπλήρωμα και ακολούθησαν μια διατροφή απώλειας βάρους στην πραγματικότητα είχαν ελαφρώς υψηλότερη τεστοστερόνη μετά την ολοκλήρωση της μελέτη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια έχει αντικαρκινογόνο δράση. Το 2012 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer μια μελέτη που συνέδεσε τη κατανάλωση στέβιας με μείωση του καρκίνου του μαστού. Το αντικαρκινικό όφελος της στέβιας ενισχύεται και από το γεγονός ότι είναι ένα γλυκαντικό χαμηλό σε γλυκαιμικό δείκτη, δεν αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και δεν αυξάνει το βάρος. Μια δίαιτα υψηλή σε γλυκαιμικό δείκτη, σάκχαρα, η αύξηση της ινσουλίνης και η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες κάποιων να «πείσουν» ότι τάχα η ζάχαρη δεν τροφοδοτεί τον καρκίνο.

Αντίθετα τα οφέλη της στέβιας για την ανθρώπινη υγεία είναι πολλά.

Η στέβια είναι κατάλληλη για διαβητικούς. Θεωρείται το καταλληλότερο γλυκαντικό για τους διαβητικούς, ασφαλέστερο από κάθε χημικό γλυκαντικό που κατά καιρούς είχε προταθεί ως «κατάλληλο» για διαβητικούς, όπως η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη.

Μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η αντικατάσταση της επιτραπέζιας ζάχαρης ή του μελιού (που και τα δύο είναι γλυκαντικά που περιέχουν πολλές θερμίδες και είναι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη) με στέβια μπορεί να συμβάλλει σε απώλεια βάρους, και όλα τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα, από μείωση του κινδύνου για σάκχαρο μέχρι μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Η στέβια βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης του αίματος. Μελέτη του 2009 που διεξήχθη από το τμήμα Τροφών και Διατροφής του College Home Science της Ινδίας και το τμήμα Στατιστικής του Rajasthan College of Agriculture της Ινδίας έδειξε ότι η στέβια μείωσε τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος, την LDL (τη συμβατικά ονομαζόμενη «κακή» χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια και αύξησε την HDL (τη συμβατικά ονομαζόμενη «καλή» χοληστερίνη).

Η στέβια (ακόμα και τα προϊόντα στέβιας που περιέχουν ερυθριτόλη) είναι ασφαλής για κατανάλωση, πολύ πιο ασφαλής από τη ζάχαρη, τη φρουκτόζη και το μέλι, και φυσικά πολύ πιο ασφαλής από οποιοδήποτε τεχνητό γλυκαντικό. Η ζάχαρη και το μέλι έχουν θερμίδες, είναι υψηλά σε γλυκαιμικό φορτίο, η συχνή κατανάλωσή τους οδηγεί σε παχυσαρκία, τα σάκχαρά τους αποτελούν τροφή για τα καρκινικά κύτταρα, κάνουν κακό στα δόντια και αποτελούν την προτιμώμενη τροφή για τον μύκητα candida. Όσον αφορά στη φρουκτόζη, ενώ η φρουκτόζη από ένα ή δυο φρούτα που θα φάμε καθημερινά δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, η επιτραπέζια φρουκτόζη μάς κάνει να καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα φρουκτόζης που δεν θα λαμβάναμε μέσα από την τροφή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο (διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια), οδηγεί σε ανθεκτικότητα της λεπτίνης (η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη), προκαλεί υπερανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο, βλάπτει το συκώτι και οδηγεί σε αντίσταση της ινσουλίνης στο ήπαρ και σε λιπώδες ήπαρ (λιπώδης διήθηση), σε μελέτες σε αρουραίους έχει φανεί ότι βλάπτει τη μνήμη, και φυσικά δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, αφού τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν και πολλαπλασιάζονται πολύ καλά με τη φρουκτόζη ως πηγή ενέργειας. Για τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, δεν το συζητάμε, είναι άκρως επικίνδυνα, και ας προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν για την ασφάλειά τους. Η στέβια υπερέχει όλων των γνωστών γλυκαντικών, φυσικών και τεχνητών.