fbpx

Πρωτείνη χωρίς κρέας; Και όμως... γίνεται

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτείνης

Η πρωτείνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του οργανισμού και η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα. Το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να λάβουν 46 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά και ότι οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να έχει ως στόχο 56 γραμμάρια την ημέρα. Ολο και περισσότεροι ελαχιστοποιούν την ποσότητα κρέατος καθώς θεωρείται απο τις πλέον τοξικές τροφές και το αντικαθιστούν με άλλες πηγές πρωτείνης.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας σε πρωτεΐνη μπορεί να περιλαμβάνουν: κόπωση, εξάνθημα, τριχόπτωση, απώλεια μυϊκής μάζας και διάρροια.

Αυτές είναι οι κορυφαίες πηγές φυτικής πρωτείνης

Το κινόα, το φύτρο σιταριού, και η βρώμη είναι ιδανικά. Μάλιστα το κινόα θεωρείται superfood. Σε αντίθεση με τα περισσότερα δημητριακά, το κινόα περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα και εκείνα που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει και έχει οκτώ γραμμάρια πρωτεϊνης ανα φλιτζάνι.

Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει πέντε γραμμάρια πρωτεϊνης ανά φλιτζάνι και σε σύγκριση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεϊνης, είναι το δεύτερο σε υψηλή περιεκτικότητα σε BCAA μετά το κινόα.

Τα καρύδια, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και οι σπόροι κολοκύθας έχουν πολύ καλές ποσότητες πρωτεΐνης.

Τα φασόλια. Είναι μια πολύ γνωστή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μαύρα φασόλια έχει 15 γραμμάρια πρωτείνης.

Οι φακές. 1 φλιτζάνι φακές φτάνει τα 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, σχεδόν δηλαδή όσα ισοδυναμούν σε μια μέτρια μπριζόλα.

Η πρωτεϊνη σόγιας είναι μια απο τις λίγες φυτικές πρωτεϊνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Το ακατέργαστο κακάο, δηλαδή η σκόνη κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Το σπανάκι περιέχει 4 γραμμάρια πρωτείνης ανά 100g (μαγειρεμένης μερίδας)