fbpx

Green Peace Γίνε κι εσύ λίγο πιο πράσινη

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Αλλαξε συνήθειες και γνώρισε την οικολόγα μέσα σου

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως εμείς στην Ελλάδα τότε θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας! Το WWF Ελλάς πιέζει το κράτος και τις επιχειρήσεις να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές ώστε ο τρόπος ζωής μας να γίνει βιώσιμος. Στόχος είναι να χτίσουμε ένα μέλλον όπου ο άνθρωπος θα ευημερεί μέσα στα όρια που επιτρέπουν την ανανέωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη.

Σε αυτήν την προσπάθεια, υπάρχουν πάρα πολλά που περνούν από το χέρι μας!

Μην πετάς ποτέ αναμμένα τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο και μην ανάβεις ποτέ φωτιά σε δασική περιοχή, κοντά σε δέντρα ή όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.

Μην πετάς τσιγάρα μες στη θάλασσα. Ένα φίλτρο χρειάζεται 1 με 5 χρόνια για να διασπαστεί. Το τρώνε θαλασσοπούλια, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, με τραγικά αποτελέσματα.

Μην πετάς σκουπίδια στη θάλασσα ή στις παραλίες. Οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, τρώνε τις πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Αν συναντήσεις φίδια, απόφυγέ τα αλλά μην τα σκοτώσεις. Παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στη φυσική ισορροπία.

Αν χρειαστεί να πλυθείς ή να πλύνεις τα ρούχα σου στην ύπαιθρο φρόντισε να βρίσκεσαι σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρα από οποιαδήποτε πηγή νερού (λίμνη, ρυάκι, πηγή κτλ.).

Σκέψου να επισκεφτείς έναν οικοτουριστικό προορισμό, όπως τη Δαδιά, τη λίμνη Κερκίνη, τις Πρέσπες και τόσους άλλους φυσικούς θησαυρούς στην Ελλάδα: δοκίμασε ένα διαφορετικό είδος διακοπών που ίσως γεμίσει πολύ καλύτερα τις μπαταρίες σου.

Μην κόβεις κλαριά δέντρων, π.χ. όταν κάνεις κάμπινγκ. Όταν φεύγεις, παίρνε όλα σου τα σκουπίδια μαζί σου.

Μην πετάς στη θάλασσα ή στις ακτές την πετονιά με την οποία ψάρεψες. Μπορεί να μπερδευτεί στα πόδια και το ράμφος των πουλιών και να γίνει θανάσιμη παγίδα.

Αν αντιληφθείς άτομα που ψαρεύουν με δυναμίτη, μπουκάλες οξυγόνου ή κάνουν νυχτερινό ψαροντούφεκο - τρεις δραστηριότητες απαγορευμένες από το νόμο - κατάγγειλέ το στις λιμενικές αρχές.

Απόφυγε την προσέγγιση σε ακτές που αποτελούν καταφύγιο για απειλούμενα ζώα και ενημερώσου για τις ειδικές προφυλάξεις που απαιτούν οι προστατευόμενες παραλίες.

Κατά την παραμονή σου στο ξενοδοχείο ειδοποίησε να μην σας αλλάζουν σεντόνια και πετσέτες σε καθημερινή βάση. Βοηθάς έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού.

Όπου και αν βρεθείς μην αγοράσεις προϊόντα προερχόμενα από απειλούμενα είδη (ελεφαντόδοντο, ταρταρούγα, κοράλλια, δέρματα ερπετών, γούνες και είδη τροφίμων που παράγονται από ζώα ή φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο).

Πρασίνισε το μπαλκόνι σου!

Ένα πράσινο μπαλκόνι σου δίνει: Δροσιά και σκιά το καλοκαίρι! Τα φυλλοβόλα δέντρα ή τα αναρριχόμενα φυτά εξασφαλίζουν σκίαση το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία να ζεσταίνει στο σπίτι. Πρώτη ύλη για τη μαγειρική σου! Bασιλικός για το πέστο σου. Ρίγανη για τη σαλάτα σου. Δάφνη για τις φακές σου… Η λίστα είναι μεγάλη - ξεκίνα με αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και φύτεψε στο μπαλκόνι σου το μυστικό του σούπερ σεφ!

Γιατρικό! Αν κάηκες στον ήλιο το καλοκαίρι, μια γλάστρα με αλόη βέρα είναι το καλύτερο αντίδοτο. Και βέβαια μια γλάστρα με λεβάντα θα σώσει τα πουλόβερ σου το χειμώνα, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις χημικά αντισκωρικά. Η κηπουρική στο μπαλκόνι είναι εύκολη και φθηνή. Ξεκίνα από κάτι απλό. Και βέβαια… βοηθάς στη μάχη μας για το περιβάλλον: περισσότερο οξυγόνο στην πόλη, λιγότερη ανάγκη για τεχνητό κλιματισμό χάρη στη φυσική σκίαση που παρέχουν οι γλάστρες. Λιγότερη μεταφορά τροφίμων από μακρινές περιοχές όταν στη σαλάτα σου βάζεις τις δικές σου πιπεριές.

Δεν έχεις μπαλκόνι; Βάλε φυτά εσωτερικού χώρου μες στο σπίτι σου. Καθαρίζουν τον αέρα μες στο σπίτι. Έχεις διαβάσει μελέτες που λένε ότι ο αέρας μέσα σε ένα διαμέρισμα είναι συχνά πολύ πιο μολυσμένος απ’ότι έξω στην πόλη;