fbpx

Το μαύρο κοτόπουλο είναι μια βόμβα πρωτείνης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το καινοτόμο προϊόν πουλερικών με την υψηλή διατροφική αξία.

Πλέον, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε και μαύρο κοτόπουλο στην Ελλάδα, που εκτός του ότι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτείνη είναι και ακόμα πιο χαμηλό σε λιπαρά. Θεωρείται περισσότερο θρεπτικό από το συμβατικό κοτόπουλο, λόγω του ειδικού τρόπου εκτροφής, της ηλικίας, αλλά και της πλούσιας σε δημητριακά διατροφής του. Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερο νερό, λιγότερα λιπίδια, υψηλά σε ανόργανα άλατα, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό και για παιδιά, ενήλικες αλλά και αθλητές.

Απο που προέρχεται:

Τα μαύρα κοτόπουλα είναι όμως ένα πραγματικό είδος οικόσιτων ζώων, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις χώρες της Ανατολής όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Είναι αντίστοιχα με τα λευκά κοτόπουλα, που γνωρίζουμε και καταναλώνουμε στη χώρα μας, έχουν όμως σημαντικές διαφορές τόσο εμφανισιακά όσο -καθώς φαίνεται- και διατροφικά.

Είναι όντως κατάμαυρο;

Το είδος τους ονομάζεται Silkie, λόγω του πολύ απαλού τους-σαν μετάξι-τριχώματος. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι το μαύρο χρώμα τους δεν περιορίζεται μόνο στο δέρμα και στα πούπουλα αλλά και σε όλα τα εσωτερικά όργανα, το κρέας, το ράμφος και τα οστά!

Εχει τόσο μεγάλη διατροφική αξία τελικά;

Η θρεπτική του αξία είναι περίπου ίδια με του λευκού κοτόπουλου. Το κρέας του παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, ωστόσο είναι χαμηλότερο σε λίπος. Πολύς κόσμος, ιδιαίτερα στις Ανατολικές χώρες, από όπου προέρχεται, έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θεραπευτικές και ιδιαίτερα θρεπτικές ιδιότητες, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επαληθεύεται επιστημονικά.

Υπάρχουν όμως στοιχεία που το αναδεικνύουν σε μία από τις καλύτερες πηγές καρνοσίνης, ενός πολύτιμου διπεπτιδίου που αποτελείται από τα αμινοξέα β-αλανίνη και ιστιδίνη. Η καρνοσίνη προάγει την ανάπλαση και την ανάπτυξη των μυών, ιδιαίτερα σε άτομα που γυμνάζονται, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η μείωση των ελεύθερων ριζών και η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών.

Που το βρίσκουμε:

Το μαύρο κοτόπουλο το βρίσκουμε σε επιλεγμένα σουπερ μάρκετ και επιλεγμένα κρεοπωλεία ολόκληρο, σε φτερούγες, σε φιλέτο στήθος και σε φιλέτο μπούτι.