fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προπόνηση με λάστιχα: γιατί να την προτιμήσετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Οτι χρειάζεται να ξέρετε για την προπόνηση με λάστιχα, την συνεισφορά της στην δύναμη και την μυϊκή μάζα και ένα βίντεο με ασκήσεις για σφιχτούς γλουτούς.

Τα λάστιχα βάσει ερευνών μπορούν συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση δύναμης, μυϊκής μάζας και στο κάψιμο λίπους – αρκεί να τα εντάξετε στην καθημερινή σας προπόνηση. Ξεκίνησαν ως βοήθημα για όσους βρίσκονταν σε στάδιο αποκατάστασης τραυματισμού, αλλά με την πάροδο των χρόνων «εξελίχτηκαν» και πλέον χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα γυμναστήρια από ασκούμενους και personal trainers.

Πριν προχωρήσουμε θα θέλαμε να απομυθοποιήσουμε κάτι. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ασκήσεις με λάστιχα είναι αποκλειστικά για γυναίκες, η πραγματικότητα όμως διαφέρει κατά πολύ. Η προπόνηση με λάστιχα γυμναστικής είναι τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες ασκήσεις έχουν πολλές ομοιότητες με τα ελεύθερα βάρη ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές.
Μπορεί να βλέπετε κυρίως γυναίκες να γυμνάζονται με λάστιχα αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς και ως γνωστών οι γυναίκες έχουν μια ροπή στους μικροτραυματισμούς καθώς και στις αδυναμίες μεταξύ των αρθρώσεων.

Τα οφέλη της προπόνησης με λάστιχα

Τα λάστιχα γυμναστικής σύμφωνα με μελέτες είναι ιδανικά τόσο για μυϊκή ενδυνάμωση όσο και για κάψιμο λίπους άρα και θερμίδων. Έχουν αρκετά πλεονεκτήματα τόσο σε σχέση με άλλα μικροόργανα όσο και με άλλες ασκήσεις αντιστάσεων, δηλαδή ασκήσεις με βάρη.

Οι ασκήσεις με λάστιχα γυμναστικής είναι ασκήσεις προοδευτικές, δεν σημαίνει δηλαδή ότι απλά θα σας τονώσουν αλλά θα σας ενδυναμώσουν πραγματικά έτσι ώστε να εξελίσσεστε με τον χρόνο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το μήκος του λάστιχου, κάνοντας απλά έναν κόμπο για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αντίσταση και έτσι να αυξήσετε την δυσκολία.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι ασκήσεις με λάστιχα, σε αντίθεση με τα βάρη, μεταφέρουν την αντίσταση σε όλο το μήκος της κίνησης η οποία μάλιστα αντίσταση αυξάνεται ανάλογα με το πόσο τεντώνουμε το λάστιχο ή το πόσο μακρύ είναι.

Σημαντικό πλεονέκτημα των λάστιχων ενδυνάμωσης είναι η προστασία που προσφέρουν στις αρθρώσεις. Δεν επιβαρύνεται ένα συγκεκριμένο μέρος κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά όπως είπαμε επειδή η αντίσταση μεταφέρεται σε όλο το μήκος γυμνάζεται καλύτερα ο μυς. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθετε και αυτό το κάψιμο κατά την διάρκεια της προπόνησή σας με λάστιχα.

Ένα ακόμα όφελος της άσκησης με λάστιχο γυμναστικής είναι η εύκολη αποθήκευση. Είναι τόσο μικρά που μπαίνουν σε τσάντα, σε κουτί ή όπου αλλού θέλετε. Είναι πραγματικά τόσο ευέλικτα που διπλώνονται και αποθηκεύονται χωρίς κόπο.

Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε ενδεικτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των γλουτών τις οποίες αν κάνετε 3 φορές την εβδομάδα θα δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα.