fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτές είναι οι πιο παχυντικές τροφές των Χριστουγέννων

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Επιπλέον χρήσιμες συμβουλές για να τις καταναλώσετε με φειδώ.

Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με το φαγητό, το ποτό και τα γλυκά. Αν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», πάντοτε πρέπει να υπάρχει μέτρο και ισορροπία στις επιλογές που κάνουμε στο πιάτο μας. Είναι σημαντικό να απολαύσουμε τις γιορτές, χωρίς άγχος και τύψεις, αλλά και να γνωρίζουμε ποια πιάτα να προτιμήσουμε και ποια να αποφύγουμε στις γιορτές. Δυστυχώς οι πειρασμοί είναι πολλοί και όλοι θα ενδώσουμε αργά ή γρήγορα.

Το αρνάκι ή το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες ή χοιρινό (σε μια εκδοχή με δαμάσκηνα και κυδώνια) είναι απο τα πιο παχυντικά φαγητά αφού και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος πιο πλούσια σε θερμίδες αλλά και με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα λεγόμενα «κακά λιπαρά» που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας προφίλ.

Οι σαλάτες οι οποίες έχουν πάντα έχουν μια θέση σε ένα επίσημο γεύμα, αν σκεπάζονται από λιπαρές σος με βάση τη μαγιονέζα, θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

Κουραμπιές η μελομακάρονο; Οι δύο κύριοι εκπρόσωποι των Χριστουγέννων, φαίνεται να μην έχουν σημαντικές διαφορές στις θερμίδες που αποδίδουν(περίπου130 θερμίδες ανά τεμάχιο), αυτές είναι διαφορετικής προέλευσης.

Ο σοκολατένιος κορμός όπως και οι δίπλες είναι απο τα πιο παχυντικά γλυκά.

Το πανετόνε (ιταλικό αγαπημένο χριστουγεννιάτικο κέικ) παρέχει 300 θερμίδες και 20% λιπαρά (ως επί το πλείστον κορεσμένα) ανά 100 γραμμάρια και η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που παρέχει 330 θερμίδες και 11,8 γραμμάρια λίπους.

Η γέμιση της γαλοπούλας είναι απο τα πιο παχυντικά φαγητά καθώς τα συστατικά που συνήθως περιέχει (ρύζι, βούτυρο, κιμάς, κάστανα, σταφίδες κ.τ.λ.) αποδίδουν πολλές θερμίδες.

Αναφορικά με το ποτό της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή τη σαμπάνια, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα ποτό που δεν έχει πολλές θερμίδες. Η περιεκτικότητα της σαμπάνιας είναι γύρω στο 12%, δηλαδή όσο ένα μέσο λευκό κρασί. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι σαμπάνιας μας δίνει 80-90 Θερμίδες.

Πως θα αποφύγετε τους γευστικούς πειρασμούς των Χριστουγέννων

Καταναλώστε με μέτρο τα γλυκά και όχι κάθε μέρα. Επίσης μη τα τρώτε για πρωινό με την ελπίδα οτι θα τα κάψετε πιο εύκολα.

Το αλκοόλ καταναλώστε το με φειδώ και όχι καθημερινά, είναι "άδειες" θερμίδες που θα δυσκολευτείτε να τις χάσετε αργότερα.

Μην καταναλώνετε την πέτσα της γαλοπούλας και του γουρουνόπουλου. Καλύτερα να φάτε περισσότερη γέμιση.

Αποφύγετε τις λιπαρές σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα) και τα παχιά τυριά.

Αν πάτε σε κάποιο εστιατόριο αποφύγετε τα αλά καρτ μενού, καθώς θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε όλα τα πιάτα αφού τα πληρώσατε.

Καταναλώστε μισές ποσότητες απο τα γλυκά, για παράδειγμα, μισό κομμάτι πανετόνε, τρεις κουταλιές γλυκό, μισό μελομακάρονο. Θα γλιτώσετε πολλές θερμίδες

Αποφύγετε τα μίνι κουραμπεδάκια/ μελομακάρονα/ μπουκίτσες/ σοκολάτάκια και πάει λέγοντας. Όσο πιο μικρά τόσο πιο εύκολα τρώτε περισσότερα.

Μην τσιμπολογάτε όλη την μέρα ή όταν μαγειρεύετε.

Κινηθείτε, χορέψτε, φλερτάρετε μην βυθίζεστε στον καναπέ απο το πολύ φαγητό.