fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα δυναμώσετε τους ραχιαίους μύες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μην τους παραμελείτε καθώς είναι πολύ σημαντικοί και κάνουν όλη την "δύσκολη δουλειά".

Οι ραχιαίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εργάζονται κυρίως ισομετρικά, στατικά δηλαδή, για να κρατούν την σπονδυλική μας στήλη στην όρθια θέση ή να την υποστηρίζουν κατά την άρση και μεταφορά φορτίων. Επιπλέον εκτελούν και άλλες εργασίες όπως η στροφή και η έκταση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή η προς τα πίσω κίνηση αυτής. Παρά τη σημασία και το ρόλο που παίζουν στην καθημερινότητά μας, στο γυμναστήριο συχνά παραμελούνται ή γυμνάζονται με λάθος τρόπο.

Το πρώτο λάθος που κάνουμε αφορά τον τρόπο που τους γυμνάζουμε σε σχέση με τους κοιλιακούς. Στην καλύτερη περίπτωση τους γυμνάζουμε σε αναλογία 3/1 (κοιλιακοί/ ραχιαίοι) ή δεν τους γυμνάζουμε καθόλου. Οι ραχιαίοι μαζί με τους κοιλιακούς αποτελούν το κέντρο δυνάμης του σώματος μας και δεν πρέπει να τους παραμελούμε.

Τι να κάνετε:

Ξεκινάμε να τους γυμνάζουμε, αν δεν το κάναμε πριν.

Φέρνουμε το πρόγραμμα των κοιλιακών και ραχιαίων σε μια σχετική ισορροπία ως προς τον αριθμό των σετ και επαναλήψεων.

Προσθέτουμε ασκήσεις στις ήδη υπάρχουσες ή φτιάχνουμε ένα νέο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και εκγύμναση των ραχιαίων (αν δεν τους γυμνάζαμε μέχρι τώρα) έτσι ώστε να μην παραλείπουμε βασικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Μην αδιαφορείτε καθώς κάποια στιγμή στη ζωή σας είναι βέβαιο πως θα σας εκδικηθούν -και δεν θα σας αρέσει.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές ασκήσεις για τους ραχιαίους μύες. Αν είστε προχωρημένες μπορείτε βάλετε επιπλέον βάρος.