fbpx

Ανακαλύψτε το μώβ κουνουπίδι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

'Ενα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό.

Ξεχάστε το λευκό κουνουπίδι, το μωβ είναι πολύ πιο θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Μαζί με το πορτοκαλί κουνουπίδι το οποίο εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α η οποία είναι πολλές φορές μεγαλύτερη απο αυτή του λευκού κουνουπιδιού, καθιστά την συγκεκριμένη ποικιλία ιδιαίτερα θρεπτική και εύγεστη, τυγχανοντας μεγάλης αποδοχής απο το καταναλωτικό κοινό. Το μώβ κουνουπίδι το χρώμα του οποίου οφείλεται στην παρουσία ανθοκυανων, ουσιών αντιοξειδωτικών, που δίνουν το χαρακτηριστικό μώβ χρωμα και σε ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών, δαμάσκηνων αλλα και της μελιτζάνας. Αυτό απο μόνο του, καθιστά και αυτή την συγκεκριμενη παραλλαγή κουνουπιδιού, ιδιαίτερα υγιεινή για τον άνθρωπο.

Ειναι φουλ αντικαρκινικό. Το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος μειώνεται.

Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.

Χούμους με μωβ κουνουπίδι

1 σκελίδα σκόρδο

1/3 κούπας ταχίνι

5 κουταλιές λάδι

1 μωβ κουνουπίδι

1/2 κουταλιά αλάτι

3 κουταλιές λεμόνι

πιπέρι

Ψήστε σε αντικολλητικό χαρτί για 20 λεπτά το σκόρδο με τα κομμάτια κουνουπίδι, αφού πριν τα έχετε περιχύσει με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις κρυώσουν βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μια μαλακή, κρεμώδης σύνθεση.

Μπορείς να το φάτε με κράκερς, κριτσίνια, ψωμί.







Διαβάστε ακόμα