fbpx

Βάλτε τα προβιοτικά στην ζωή σας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πολύτιμα και απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα προ-βιοτικό δηλώνουν ουσίες που «ζωογονούν». Πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς που όταν η χορήγησή τους γίνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες ωφελούν την υγεία όποιου τους φιλοξενεί. Αυτά τα «φιλικά βακτήρια» που ζουν στο σώμα μας είναι πολύτιμα και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα προβιοτικά βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις που προκαλούνται από εχθρικά βακτήρια ή άλλα μικρόβια.

Εισέρχονται από μόνα τους στον οργανισμό μας, συνεπώς δεν χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει προβιοτικά. Συχνά οι άνθρωποι λαμβάνουν χάπια που περιέχουν προβιοτικά, επειδή νομίζουν ότι θα τους βοηθήσουν να έχουν καλή υγεία. Ορισμένοι λαμβάνουν πρεβιοτικά χάπια, δηλαδή χάπια που περιέχουν ένα είδος «τροφής» που προτιμούν τα προβιοτικά βακτήρια.

Που βοηθούν

Ενδεχομένως να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ή πρόληψη λοιμώξεων στο στομάχι ή στο έντερο, όπως μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται Clostridium difficile.

Σην διάρροια ή την δυσκοιλιότητα, που προκαλούνται από διάφορες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Προλαμβάνουν ή θεραπεύουν αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένης μιας δερματολογικής πάθησης που λέγεται έκζεμα.

Βοηθούν την πρόληψη ή την καταπολέμηση των λοιμώξεων στον κόλπο στις γυναίκες.

Κάποιες επιπλέον χρήσιμες συμβουλές για τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα πρεβιοτικά (προσοχή στο “ε”), τα οποία είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά προβιοτικά βακτήρια, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη για την υγεία. Οι πιο κοινές ομάδες περιλαμβάνουν τις ποικιλίες Lactobacillus και Bifidobacterium. Έπειτα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε κάθε ποικιλία και κάθε είδος έχει πολλά στελέχη.

Μια μελέτη έγινε το 2013 ανάμεσα σε 210 ατόμα με κεντρική παχυσαρκία (υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς). Σε αυτή την μελέτη, η λήψη του προβιοτικού Lactobacillus gasseri έκανε τους συμμετέχοντες να χάσουν 8,5% της μάζας του λίπους της κοιλιάς τους μέσα σε περίοδο 12 εβδομάδων. Όταν σταμάτησαν τη λήψη του προβιοτικού, επανέκτησαν το λίπος που είχαν χάσει μέσα σε 4 εβδομάδες!

Μειώνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, περιορίζουν τους κινδύνους για καρκίνο του εντέρου και επηρεάζουν το ανθρώπινο μικροβίωμα.

Το προβιοτικό μπορεί να περιέχεται μέσα σε ένα χάπι ή να προστίθεται σε μια τροφή όπως γίνεται με το γιαούρτι.

Στα προβιοτικά προϊόντα περιλαμβάνονται κυρίως το γιαούρτι, ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένοι χυμοί. Υπάρχουν επίσης και συμπληρώματα, όπως ταμπλέτες, κάψουλες ή φακελάκια, στα οποία το προϊόν βρίσκεται υπό μορφή σκόνης.