fbpx

Ετοιμάζεστε για χειμερινές αποδράσεις στο βουνό; Τι να προσέξετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Οι χειμωνιάτικες εκδρομές έχουν άλλες απαιτήσεις και απαιτούν προσοχή.

Σίγουρα οι βόλτες στη χειμωνιάτικη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό επιφυλάσσουν ευχάριστες εικόνες και όμορφες αναμνήσεις αλλά μπορεί να συνοδευτούν και από απρόοπτα. Πριν ξεκινήσετε για κάποια χειμερινή απόδραση, ελέγξτε ότι το αυτοκίνητο έχει αρκετά καύσιμα (καλύτερα να το φουλάρετε πριν φύγετε), ενημερώστε κάποιον δικό σας για τον προορισμό και τις ώρες αναχώρησης ή ακόμα και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσετε και βασικότερο όλων, ακούστε στις ειδήσεις για την κίνηση και το δελτίο καιρού.

Αγοράστε μία ειδική ξύστρα για το χιόνι που δεν τραυματίζει το παρμπρίζ (σε μέρη με πάγο ή χιόνι το βράδυ οι καθαριστήρες μένουν όρθιοι για να μην ακουμπούν στο τζάμι γιατί θα χαλάσουν). Πάρτε μαζί σας τι αλυσίδες ή τις ειδικές κάλτσες ελαστικών για τα χιόνια. Ο σωστός έλεγχος θα σας αποτρέψει από τα χειρότερα για αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μαζί σας και έξτρα εξοπλισμό, όπως: κουτί πρώτων βοηθειών (που άλλωστε είναι και υποχρεωτικό), φακό και μπαταρίες, καθαριστικό ή αντιψυκτικό για τα τζάμια, προειδοποιητικό τρίγωνο, κινητό, καμιά κουβερτούλα ή ένα ακόμα χοντρό τζάκετ, μερικές σοκολάτες για διατροφή και ένα αλκοολούχο για ζεστασιά σε περίπτωση που ακινητοποιηθείτε για ώρες, γάντια, φτυάρι (για να καθαρίσετε το χιόνι αν χρειαστεί), πυροσβεστήρα και χάρτη της περιοχής που θα επισκεφτείτε.

Πάρτε τα σωστά ρούχα. Απο αξεσουάρ προτιμήστε κασκόλ, εκτός ότι θα σας προσφέρει μια ζεστασιά ανεκτίμητη, ταιριάζει με τα πάντα και είναι η λατρεία για κάθε χειμώνα. Σκουφιά και γάντια (εάν έχετε σκοπό για σκι,παγοδρόμιο, χιονοπόλεμο τότε καλό θα ήταν να είναι δερμάτινα). Μάλλινες γκέτες ( όσο πιο πολλά μάλλινα φοράς, τόσο το καλύτερο!) Μάλλινη κορδέλα. Όσο και αν την υποτιμάμε, μπορεί να κρατήσει το κεφάλι ζεστό και να χαρίσει στυλ ακόμα και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επιλέξτε ζεστά παπούτσια. Εάν το μέρος που θα πάτε έχει χιόνι τότε απαραίτητες είναι οι γαλότσες. (με εσωτερική επένδυση κατά προτίμηση). Εάν πάλι όχι, αλλά το κρύο είναι ανυποχώρητο επιλέξτε ugg boots για να ζεσταίνονται τα πόδια. Βάλτε επίσης ένα ζευγάρι απλά μποτάκια για τις πιο απλές (εκτός κρύου) βόλτες και μη ξεχάσετε τις μάλλινες παντόφλες για το βράδυ.