fbpx

Γιατί το ασπράδι του αυγού είναι υγιεινό;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Όλα τα οφέλη της πολύτιμης αυτής τροφής

Όλοι έχουμε συνηθίσει να κόβουμε τελείως ή έστω να περιορίζουμε τους κρόκους που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση και κυρίως όταν κάνουμε δίαιτα. Το ασπράδι απο την άλλη έχει λιγότερες θερμίδες από το αβγό ολόκληρο,όμως έχει και φτωχότερη διατροφική αξία. Ωστοσο διαθέτει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και καθόλου λιπαρά ενώ από άλλα θρεπτικά συστατικά περιέχει μόνο κάλιο.

Τα οφέλη απο το πολύτιμο ασπράδι

Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει περίπου 213 mg χοληστερόλης. Αντίθετα, το ασπράδι του αυγού (το διαυγές υγρό που περιέχεται μέσα στο αυγό), δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη, ενώ αποτελεί άριστη πηγή πρωτεϊνών. Επομένως, μία καλή ιδέα είναι η αντικατάσταση του κρόκου του αυγού με ασπράδια αυγού. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται περίπου από 90% νερό, στο οποίο βρίσκεται διαλυμένο το 10% των πρωτεϊνών (40 είδη), από τις οποίες το 45% είναι ανώτατης βιολογικής αξίας {(αλβουμίνες, μυκοπρωτεΐνες, γλοβουλίνες (σφαιρίνες)}, δεδομένου ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Έτσι, το ασπράδι ενός αυγού καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μίας γυναίκας. Επιπλέον, το ασπράδι αυγού περιέχει μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και βιοτίνη). Χαμηλή είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες (<1%) και δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη.

Οι πρωτεΐνες του ασπραδιού συμμετέχουν ενεργά στην πρωτεϊνοσύνθεση και χρησιμοποιούνται και σε διάφορες εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως:

Η ανάπτυξη και διατήρηση υγιών μυών

Η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος

Η κατασκευή και η αναδόμηση των κυτταρικών ιστών του οργανισμού

Η ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών

Η συμβολή στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Το ασπράδι του αυγού περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ λευκίνη, που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του βάρους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois, η λευκίνη ως απαραίτητο αμινοξύ βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα με τη βοήθεια του ασπραδιού του αυγού έχασαν περισσότερο σωματικό βάρος, λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό. Επίσης είχαν περισσότερη ενέργεια και μειωμένη αίσθηση πείνας.