fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τυμπανισμός στην κοιλιά: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιές τροφές προκαλούν το δυσάρεστο φούσκωμα

Το φούσκωμα ή ο τυμπανισμός της κοιλιάς είναι μια κοινή πάθηση. Συνήθως οι κύριοι λόγοι που το προκαλούν είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες, η αργή πέψη των τροφών αλλά και κάποιες συμπίπτουσες ασθένειες. Εκτιμάται πως ένα ποσοστό 16-30% υποφέρει τακτικά από φούσκωμα στην κοιλιά και τυμπανισμό. Όλοι τους έχουν συνήθως κάτι κοινό: σχεδόν πάντα τρώνε πολύ φαγητό.

Εκτός από το φούσκωμα, η συγκεκριμένη πάθηση συνήθως παρουσιάζει άβολα συμπτώματα όπως αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια και καούρα. Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο χάρη στις ιδιότητες ορισμένων συστατικών.

Τι πρέπει να καταναλώνετε

Η πρόσληψη προβιοτικών συμπληρωμάτων βοηθά στην οικοδόμηση της καλής χλωρίδας του εντέρου. Για όσους υποφέρουν από δυσπεψίες είναι η λύση για τον περιορισμό της παραγωγής αερίων.

Είναι ωφέλιμο, ωστόσο, να γνωρίζετε πως η δράση των προβιοτικών συνήθως δεν είναι άμεση. Κατά κανόνα εμφανίζεται μετά από συστηματική πρόσληψη μερικών εβδομάδων. Μπορείτε να τα βρείτε σε τροφές όπως:

το κεφίρ

το φυσικό γιαούρτι

τη μαύρη σοκολάτα

το τουρσί

την ιαπωνική σούπα μίσο

Το εκχύλισμα τριφυλλιού έχει χωνευτικές ιδιότητες που βοηθούν να εξαλειφθεί το χρόνιο φούσκωμα στην κοιλιά. Η πρόσληψη σε λογικές ποσότητες κατευνάζει τον μετεωρισμό, το κοιλιακό άλγος και την αίσθηση καούρας.

Η κανέλα είναι ένα ακόμη μπαχαρικό με πεπτικές ιδιότητες που μειώνουν το φούσκωμα στην κοιλιά. Διαθέτει αντισπασμωδικά και αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά, ικανά να μετριάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα του τυμπανισμού.

Όταν το φούσκωμα στο στομάχι προκαλείται από διαταραχή του γαστρικού pH, το μηλόξυδο μπορεί να αποκαταστήσει τυχόν παρόμοιες ανισορροπίες. Η κατανάλωσή του συνιστά μια αλκαλική θεραπευτική διατροφική προσέγγιση. Βοηθά τον οργανισμό να μειώσει την περίσσεια του οξέος που βρίσκεται στο αίμα. Η συγκεκριμένη ιδιότητα εμποδίζει το φούσκωμα από το να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επίσης το χαμομήλι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές και πεπτικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή αυτού του αφεψήματος περιορίζει το φούσκωμα στην κοιλιά, τις τυχόν φλεγμονές και τα αέρια.

Η κατανάλωση χλιαρού νερού μαζί με λεμόνι κάθε πρωί έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος αλλά και το μεταβολισμό σας ταυτόχρονα. Το λεμόνι αποτελεί αλκαλική τροφή. Περιορίζει τα επίπεδα των γαστρικών οξέων, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση φουσκώματος και καούρας.

Τα φύλλα της μέντας και το αιθέριο έλαιό της είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι, καθώς σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε πολλούς συνηθισμένους στομαχικούς πόνους.

Οι μπανάνες είναι φυσική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Εκτός από τον περιορισμό των αερίων, μειώνουν τα γαστρικά οξέα και περιορίζουν το φούσκωμα στην κοιλιά.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε:

Ωμά λαχανικά

Πικάντικα

Αλάτι

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και το γάλα προκαλούν αέρια λόγω κάποιων ενζύμων που περιέχουν.

Τσίχλες

Αλκοόλ.