fbpx

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της γρίπης απο αυτά του κοινού κρυολογήματος

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η γρίπη είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια του αέρα.

Ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί όλο το χρόνο, όμως η επιδημιολογική έξαρση του ιού -δηλαδή τα περισσότερα κρούσματα – παρατηρείται το χειμώνα επειδή τότε «πραγματικά ανασαίνουμε ο ένας την ανάσα του άλλου σε κλειστούς χώρους» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν:

Πυρετό (συνήθως υψηλό)

Σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και γύρω από τα μάτια

Γενικευμένη αδυναμία

Χλωμό δέρμα και κόκκινα, υγρά μάτια

Πονοκέφαλο

Ξηρό βήχα

Πονόλαιμο και υδαρή απαλλαγή από τη μύτη (συνάχι) ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)

Έμετο ή διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά

Συχνά τα συμπτώματα αυτά μπερδεύονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, κάτι που είναι λογικό γιατί μοιάζουν. Η διαφορά είναι ότι στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα (π.χ. ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38C) και συνήθως περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (συνάχι, πονόλαιμος). Το να διαχωρίσει κανείς τα συμπτώματα του κρυολογήματος από εκείνα της γρίπης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, αλλά, σε γενικές γραμμές, τα άτομα με γρίπη αρρωσταίνουν πιο ξαφνικά, φαίνονται πολύ πιο άρρωστα και αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση από εκείνα με ένα κοινό κρυολόγημα. Έχουν υψηλότερο πυρετό, πόνους στο σώμα, κόπωση και ξηρό βήχα. Από την άλλη η καταρροή, ή η βουλωμένη μύτη είναι πιο συχνά συμπτώματα που με το κοινό κρυολόγημα.

Η περίοδος επώασης είναι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης των συμπτωμάτων της ασθένειας. Η περίοδος επώασης για τη γρίπη είναι από δύο έως τέσσερις ημέρες.

Προφύλαξη

Αποφεύγοντας την επαφή, τις χειραψίες και τις αγκαλιές με όσους βήχουν και έχουν καταρροή, πλένοντας συχνά τα χέρια σας και αποφεύγοντας τους χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες για την αποφυγή όχι μόνο του ιού της γρίπης, άλλα και κάθε ίωσης όπως το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του στόματος σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος). Ακόμη επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Επιπρόσθετα η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών φαρμάκων στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές.