fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατσικίσια γαλακτομικά προιόντα: ένα απο τα μεγαλύτερα food trends για το 2019

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μήπως ήρθε η στιγμή να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας;

Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή προβιοτικών, ασβεστίου, νιασίνης, βιταμινών και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Παράλληλα, είναι εύπεπτα με υποαλλεργικές ιδιότητες και συνιστώνται σε πολλούς ασθενείς όπως σε άτομα με οστεοπόρωση, αναιμία και νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Είναι λοιπόν σημαντικό να εντάξετε τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα στην καθημερινή σας διατροφή και να απολαύσετε τα οφέλη τους.

Στην Μεγάλη Βρετανία μάλιστα οι food experts πειραματίζονται με το κατσικίσιο κρέας τοποθετώντας έτοιμα γεύματα σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ προκειμένου να πείσουν το κοινό να τo δοκιμάσει. Επίσης πολλά εστιατόρια προσφέρουν gourmet πιάτα τα οποία περιλαμβάνουν κατσικίσιο κρέας το οποίο γίνεται ανάρπαστο.

Τα οφέλη των κατσικίσιων προιόντων

Περιέχουν λιγότερη λακτόζη από τα αγελαδινά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι με δυσανοχή στη λακτόζη ή απλά που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν το αγελαδινό γάλα, το γάλα κατσίκας πιθανόν να αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή.

Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άλλα είδη γάλακτος, κυρίως στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται. Είναι υψηλής βιολογικής αξίας, βιοδιαθεσιμότητας και δεν προκαλούν αλλεργίες.

Χαρακτηριστικό του κατσικίσιου γάλακτος είναι η πολύ μικρή περιεκτικότητά του σε αs1-καζεΐνη, γεγονός στο οποίο αποδίδεται από πολλούς ερευνητές και η υποαλλεργική του ιδιότητα.

Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Είναι στην πραγματικότητα πλουσιότερο σε ασβέστιο, με περίπου 33% της καθημερινής συνιστώμενης τιμής, έναντι του 28% στο γάλα αγελάδας.

Τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που υπάρχουν στα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα, απορροφούνται καλύτερα, σε σχέση με τα αγελαδινά. Ειδικότερα, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φωσφόρος αφομοιώνονται πιο εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα στα κατσικίσια προϊόντα, συγκριτικά με τα αγελαδινά. Συνεπώς, αποτελεί μια καλή επιλογή ασθενών με οστεοπόρωση και σιδηροπενία.

Το κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι, το οποίο το βρίσκουμε σε πήλινη και πλαστική συσκευασία, είναι φυσική πηγή προβιοτικών, όπως Lactobacillus casei, το οποίο προέρχεται από κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Σημαντικά οφέλη προσφέρει η λακτοφερρίνη που υπάρχει στο κατσικίσιο γιαούρτι. Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο γάλα και βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, η νιασίνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κατσικίσιο γιαούρτι, συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό.

Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την επιδερμίδα, να καταπολεμήσουν την ακμή και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία του δέρματος.

Το γαλακτικό οξύ που βρίσκεται στο γάλα κατσίκας βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα.

Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, οι εντερικές διαταραχές και η κυστική ίνωση.