fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αεροβική άσκηση πριν ή μετά τα βάρη;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μάθετε ποιά είναι η καλύτερη σειρά, για να μπορέσετε να βελτιστοποιήσετε τα κέρδη σας και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από την προπόνηση σας

Πρόκειται για ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί καθώς μια έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο ACSM’S Health & Fitness Journal συνοψίζει στο οτι οι διαφορετικοί προπονητικοί στόχοι χρειάζονται πάντα διαφορετικοί προσέγγιση.

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει: “Εκτελώντας την αεροβική άσκηση πρώτα, αναπτύσσετε περισσότερο την αεροβική ισχύ του οργανισμού σας. Από την άλλη, εκτελώντας ασκήσεις με βάρη πρώτα έχετε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της δύναμης αλλά και την μυική ανάπτυξη. Εκτελώντας τις ασκήσεις με βάρη, πρώτες στην προπόνηση σας έχετε και κάποια μεταβολικά οφέλη και η υψηλής έντασης, φύση της προπόνησης με βάρη μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή δαπάνη και να δημιουργήσει ένα μεταβολικό περιβάλλον στο οποίο προτιμάται η χρήση του σωματικού λίπους σαν το ενεργειακό σύστημα, κατά την διάρκεια της αεροβικής άσκησης που ακολουθεί.

Ασκήσεις με βάρη πριν την αεροβική

Όποια σειρά και αν ακολουθήσετε, σίγουρα έχετε μεταβολικά οφέλη (καύση λίπους). Αν θέλετε να αυξήσετε την μυική σας μάζα, πρέπει να στοχεύσετε στην μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της προπόνησης με βάρη. Η έρευνα δείχνει καθαρά πως οι ασκήσεις με βάρη πριν την αεροβική άσκηση (πάντα στην ίδια προπόνηση) είναι ο ιδανικός τρόπος για δύναμη και μυική ανάπτυξη, ενώ εκτελώντας αεροβικές ασκήσεις πριν τα βάρη, είναι ο καλύτερος τρόπος να προπονηθείτε αν προπονείστε για αθλήματα αντοχής, όπως ο Μαραθώνιος.

Ένας άλλος λόγος για να κάνετε ασκήσεις με βάρη πριν την αεροβική άσκηση, εκτός από την φυσική ανάπτυξη, είναι η καύση λίπους. Οι μύες σας είναι μεταβολικά ενεργοί και είναι η φυσιολογική θέση όπου αποθηκεύεται λίπος και καίγεται λίπος σαν ενέργεια. Μεγαλύτερες μυικές ομάδες λοιπόν απαιτούν περισσότεροι ενέργεια. Άρα, όσο μεγαλύτερες μυικές ομάδες, τόσο περισσότερες θερμίδες και λίπος καις σε ένα 24ωρο, ακόμα και όταν κοιμάστε. Σκεφτείτε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν να είναι ένα αυτοκίνητο που κινείται και χρειάζεται βενζίνη. Όσο μεγαλύτερη είναι η μηχανή του (περισσότερη μυική μάζα), τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνει (κατανάλωση θερμίδων) καθώς κινείται. Άρα όση περισσότερη βενζίνη καις για μια δεδομένη απόσταση, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνεις για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Και μια πολύ χρήσιμη συμβουλή:

Τις μέρες που στις ασκήσεις με βάρη θα κάνετε πολλά σετ με λίγες επαναλήψεις, η προπόνηση θα διαρκεί περισσότερο, άρα μετά πρέπει να ακολουθεί η αερόβια μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης. Τις μέρες που στις ασκήσεις με βάρη θα κάνετε λίγα σετ με πολλές επαναλήψεις, η προπόνηση θα διαρκεί λιγότερο, άρα μετά θα πρέπει να ακολουθεί η αερόβια μεγάλης διάρκειας και μέτριας έντασης.