fbpx

Τα "υγιεινά" σνακ που καταστρέφουν την σιλουέτα σας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Θεωρούνται απο τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές ωστόσο κρύβουν "τόνους" ζάχαρης.

Πολλά είναι τα σνακ που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά τα οποία όχι μονο θεωρούμε «ακίνδυνα» για τη σιλουέτα μας αλλά πιστεύουμε οτι κάνουν και καλό στην υγεία μας. Δυστυχώς η αλήθεια είναι οτι τα περισσότερα απο τα υγιεινά σνακ έχουν άφθονη ζάχαρη και είναι ιδιαιτερα επιβαρυντικά για τη γραμμή μας. Ποιές τροφές λοιπόν περιέχουν κρυμμένες θερμίδες και ποιά σνακ πρέπει να αποφύγουμε;

Δημητριακά: Τα δημητριακά του εμπορίου δεν είναι τόσο «αθώα» για τη γραμμή μας. Αν έχουν γλυκιά γεύση (πχ. φρούτων, σοκολάτας) έχουν αυξημένο θερμιδικό φορτίο και περιέχουν αρκετά γραμμάρια ζάχαρης. Οσο πιο πλούσια γεύση έχουν, τόσο πιο επιβαρυντικά είναι. Προτιμήστε αυτά που αναγράφουν οτι δεν έχουν ζάχαρη και αποφύγετε αυτά που περιέχουν αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Σάλτσα ντομάτας : Ειδικά του εμπορίου είναι γεμάτη ζάχαρη. Οι έτοιμες κόκκινες σάλτσες δεν έχουν μηδέν θερμίδες, έχουν αρκετά γραμμάρια ζάχαρης και πολλές χρωστικές.

Αποξηραμένα φρούτα: Αρκετά από αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (άλλωστε θεωρούνται «φυσικό γλύκισμα») και δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται από άποψη θερμίδων.

Μπάρες ενέργειας- πρωτεΐνης: Μια βόμβα θερμίδων που όσο γευστικές είναι και μας δίνουν ενέργεια, άλλο τόσο μας επιβαρύνουν με θερμίδες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Είναι τονωτικές και κυκλοφορούν σε υπέροχες γεύσεις ωστόσο μπορει να φτάσουν και τις 250 - 300 θερμίδες η μια.

Χυμοί εμπορίου: Δυστυχώς διαθέτουν πολυ ζάχαρη και κανένα θρεπτικό στοιχείο.

Αλλαντικά: Πολλά συσκευασμένα αλλαντικά περιέχουν μέλι, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή μαλτοδεξτρίνη, όλα μορφές πρόσθετων σακχάρων. Περιέχουν επίσης πολλά τεχνητά χρώματα, αρώματα και συντηρητικά, όπως νιτρώδη, νιτρικά και βενζοϊκό νάτριο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα ευθύνονται για το σχηματισμό καρκινογόνων χημικών ουσιών. Αναζητήστε αλλαντικά που δεν περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα ή απλά κόψτε σε λεπτές φέτες το κρέας ή το κοτόπουλο για να είστε σίγουροι ότι δεν τρώτε όλα αυτά τα συντηρητικά.

Αλείμματα: Πολλά αλείμματα που φτιάχνονται από ξηρούς καρπούς, όπως το φυστικοβούτυρο, περιέχουν ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι από ζαχαροκάλαμο. Προσπαθήστε τα προϊόντα που καταναλώνετε να περιέχουν μόνο ξηρούς καρπούς και αλάτι.

Φρούτα σε κονσέρβα: Πριν αγοράσετε φρούτα σε κονσέρβα, ελέγξτε την ετικέτα. Παρότι έχουν έτσι κι αλλιώς γλυκιά γεύση, τις περισσότερες φορές έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Τα αποξηραμένα συσκευασμένα φρούτα είναι μια ακόμη πηγή «κρυμμένης» ζάχαρης.