fbpx

Και όμως το αλκοόλ έχει και τα θετικά του!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το ποτό είναι στην πραγματικότητα καλό για τον άνθρωπο και κάνει καλό στην ψυχολογία!

Φυσικά δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση να πίνετε κάθε μέρα αλλά σίγουρα 1-2 ποτηράκια μας κάνουν καλό και μας χαλαρώνουν απ το στρες της ημέρας. Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό πως η μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία, ενώ η υπέρμετρη κατανάλωση είναι επιβλαβής. Η φυσιολογική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, και δύο ποτά για τους άντρες. Διαβάστε γιατί το αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία και ποιά είναι τα πιθανά οφέλη:

1. Όταν απολαμβάνουμε ένα-δυο ποτάκια το βράδυ και μετά πάμε μετά για ύπνο αποδίδουμε καλύτερα στην εργασία μας την επόμενη μέρα. Έρευνα του «American Journal of Epidemiology» έδειξε ότι οι περιστασιακοί πότες κάνουν καλύτερη δουλειά απο αυτούς που πίνουν σπάνια αλλα πολύ με αποτέλεσμα να απουσιάζουν απο την δουλειά τους. Μάλιστα παίρνουν και μεγαλύτερο μισθό!

2. Άλλη έρευνα, αυτή τη φορά στο «New England Journal Of Medicine», έδειξε ότι οι περιστασιακοί πότες είχαν αρτιότερη νοητική λειτουργία (που καθορίστηκε από την πειραματική συνθήκη της μελέτης) από τους ανθρώπους που δεν το βάζουν στο στόμα τους. Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι οι τύποι που πίνουν λίγο παραπάνω δεν διέτρεχαν στατιστικά σημαντικότερο γνωσιακό κίνδυνο από τους μη-πότες.

3. Οι επιστήμονες τείνουν πλέον να συμφωνούν ότι ένα-δυο ποτάκια την ημέρα είναι καλά για το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά. Και δεν μιλάμε απλώς για χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας από καρδιακά επεισόδια, αλλά για σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

4. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας σε υγιείς άνδρες.

5. Βοηθάει στην λίμπιντο. Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε, φαίνεται πως η συνετή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει τους άντρες από τη στυτική δυσλειτουργία. Σε μια μελέτη πριν απο λίγα χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας ήταν 25-30% μικρότερες στους άντρες που κατανάλωναν αλκοόλ.

6. Βοηθάει στην προστασία από το κρύωμα. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας προστατεύσει απο κρύωμα ειδικά όταν επιλέγουμε κόκκινο κρασί. Αυτό λογικά σχετίζεται με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού.

7. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στην Ολλανδία, οι υγιείς ενήλικες που καταναλώνουν ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους ενήλικες που δεν πίνουν καθόλου.

8. Μπορεί να ελαττώσει το ρίσκο εμφάνισης πέτρας στη χολή. Σύμφωνα με μελέτες, δύο ποτά ημερησίως μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στην χολή κατά ένα τρίτο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η υπέρμετρη κατανάλωση δεν μπορεί να προκαλέσει χειρότερα προβλήματα. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να τονίσουν αρκετά το πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε το αλκοόλ με μέτρο.