fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα παραμείνετε fit μετά τα 50

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Μπορείτε να είστε σε άψογη φόρμα σε κάθε ηλικία

Ένας υγιής οργανισμός σε ένα καλλίγραμο σώμα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο κάποιων, αλλά ζητούμενο για κάθε ηλικία. Σίγουρα όταν βρίσκεται κάποιος στην πρώτη νιότη έχει ενέργεια, δύναμη και γρήγορο μεταβολισμό. Στην σύγχρονη εποχή όλες οι ηλικίες έχουν δικαίωμα σε ένα καλοσχηματισμένο σώμα και έναν υγιή οργανισμό. Άλλωστε τα 50 είναι τα νέα 30 υποστηρίζει η επιστήμη.

Τι είδους, όμως, άσκηση να επιλέξετε σ'αυτή την φάση της ζωής σας και πώς θα ανταποκριθούν τα οστά και οι μύες σας στην απόφασή σας αυτή;

Μετά τα 50, οι αλλαγές σε άνδρες και γυναίκες είναι ραγδαίες. Χάνεται πολύ γρήγορα μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού, το οποίο αντικαθίσταται από λίπος, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση των οστών και των μυών. Ιδιαίτερα οι άνδρες χάνουν αρκετή μυϊκή δύναμη, ενώ οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος και αποκτούν το σώμα του «μήλου» (το λίπος συγκεντρώνεται στη μέση). Το φυσιολογικό όριο της περιφέρειας της μέσης για τις γυναίκες είναι μέχρι 80 εκ. και για τους άνδρες 94 εκ., ενώ πάνω από 88 εκ. και 102 εκ. αντίστοιχα θεωρείται ότι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τι πρέπει να κάνετε:

Καλό θα είναι να επιλέξετε μια ήπια αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, που δεν επιβαρύνουν κυρίως τα γόνατα, τα οποία κινδυνεύουν συνήθως από τραυματισμούς σε αυτές τις ηλικίες. Εμπλουτίστε το πρόγραμμά σας με ορισμένες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μειώνοντας όμως το βάρος και αυξάνοντας τις επαναλήψεις. Το πιλάτες θεωρείται μια καταπληκτική άσκηση τόσο για τις γυναίκες οσο και για τους άνδρες. Επίσης το τέννις είναι ένα υπέροχο αερόβιο σπορ που γυμνάζει ταυτόχρονα το σώμα και το μυαλό.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζεστε:

Καλό και χρήσιμο για την υγεία είναι να γυμνάζεστε 3 φορές την εβδομάδα και να περπατάτε καθημερινά.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ισομετρικές ασκήσεις, γιατί βοηθούν στην ενδυνάμωση των τενόντων.

Η αερόβια άσκηση, καλό θα είναι να γίνεται ξεχωριστά τις υπόλοιπες ημέρες και όχι μαζί με τα βάρη. Το περπάτημα, παραμένει ο βασιλιάς για ΟΛΑ άτομα άνω των 50 ως καρδιοαναπνευστική άσκηση, γιατί δεν κουράζει τις αρθρώσεις από μεγάλους κραδασμούς.