fbpx

Αυγά ορτυκιού: ένας διατροφικός θησαυρός

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα θρεπτικά τους συστατικά ξεπερνούν κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα αυγά.

Η υψηλή διατροφική τους αξία σε συνδυασμό με τις πολλές γαστρονομικές δυνατότητες που προσφέρουν, τα καθιστούν σήμερα ένα προϊόν με σταθερά αυξανόμενη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία μάλιστα, προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά γιατί θεωρούνται ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και δυναμώνουν τον οργανισμό. Μάλιστα είναι γνωστό ότι μετά απο δήλωση των επιστημόνων σχετικά με τη θετική επίδραση των αυγών στις ψυχικές ικανότητες, η ιαπωνική κυβέρνηση σε νομοθετικό επίπεδο καθόρισε την ανάγκη για την καθημερινή εισαγωγή τους στη διατροφή (2-3 τεμάχια) σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Έτσι τα τηγανητά αυγά από ορτύκια για το μωρό αναγνωρίστηκαν ως το πιο σημαντικό πιάτο για την ανάπτυξη του παιδιού.Σε αντίθεση με τα αυγά κότας, δεν προκαλούν αλλεργίες και επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Για να καταλάβουμε την αξία των συγκεκριμένων αυγών αρκεί να σας πούμε πως τέσσερα αυγά ορτυκιών αντιστοιχούν σε βάρος όσο ένα αυγό κότας, τα θρεπτικά τους συστατικά ξεπερνούν κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα αυγά. Ένα αυγό ορτυκιού, σε σύγκριση με ένα αυγό κοτόπουλου περιέχει: 4 φορές περισσότερο σίδηρο, 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, σχεδόν 3 φορές περισσότερη Β12, 2 φορές περισσότερο χαλκό και κοβάλτιο, 4,5 φορές περισσότερο φώσφορο και 4,5 περισσότερο κάλιο.

Που βοηθάνε;

Η τακτική κατανάλωση αυγών ορτυκιού έχει θετικές συνέπειες για άτομα με προβλήματα αναιμίας, άγχους, υπέρτασης, διαταραχές του πεπτικού, έλκος στομάχου, προβλήματα στο συκώτι, την αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο των λιπιδίων. Προλαμβάνει και βοηθά στην αντιμετώπιση ημικρανίας, άσθματος και εκζέματος. Είναι μια πολύτιμη πηγή ασβεστίου. Το κέλυφος τους αποτελείται σχεδόν 100% από ανθρακικό ασβέστιο και χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία του κελύφους - η χρήση σκόνης από θρυμματισμένο κέλυφος, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις έγκυες γυναίκες. Στο κέλυφος για καλύτερη απορρόφηση συνιστάται η προσθήκη λίγων σταγόνων χυμού λεμονιού ή ιχθυελαίου.

Πώς μαγειρεύονται;

Τρώγονται και μαγειρεύονται όπως και τα υπόλοιπα αυγά, ενώ γίνονται υπέροχα τουρσί, μια ντελικάτη λιχουδιά για γευσιγνώστες. Το πλεονέκτημα τους είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής - μέχρι 60 ημέρες (στο ψυγείο).

Και μια απίθανη ομελέτα που πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Υλικά

2 αυγά ορτυκιών

γάλα - 1 κουταλιά της σούπας

βούτυρο - ½ κουταλάκι του γλυκού.

Προετοιμασία

Στις πρωτεΐνες και τους κρόκους ρίχνουμε το γάλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.

Λιπάνετε τα πιάτα με βούτυρο, ρίξτε μάζα ομελέτας.

Ψήστε την ομελέτα σε φούρνο μικροκυμάτων με ισχύ 400 watt για 1-1,5 λεπτά.