fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουσάμι: το αντικαρκινικό superfood

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η αντικαρκινική και αντιθρομβωτική δράση του αποτελουν ένα πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας.

Το σουσάμι είναι μια τροφή που σε πολλούς ίσως να θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια. Ο Ιπποκράτης αναφέρει τη μεγάλη θρεπτική του αξία, ενώ σε ένα κινέζικο βιβλίου του 300 πΧ, το σουσάμι περιγράφεται ως ένα τρόφιμο, με ποικίλα θεραπευτικά αποτελέσματα, όπως η παροχή ενέργειας, η ήρεμη ψυχολογία, και οι αντιγηραντικές ιδιότητες όταν καταναλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα, το σουσάμι το χρησιμοποιούμε για να πασπαλίσουμε το ψωμί, τα τσουρέκια, τα κρητικά καλτσουνάκια φούρνου, τα κουλούρια, τις πίτες, αλλά και για την παρασκευή του παστελιού. Στην Ιαπωνία, χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε μαγειρεμένο ρύζι, γνωστό ως ρυζοκεφτέ.

Στα 100 γρ λευκού σουσαμιού παίρνουμε 635 θερμίδες και 17,2 πρωτείνη. Είναι επίσης πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, αλλά υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για τη διατροφική του αξία. Μεταξύ αυτών, το ασβέστιο και ο σίδηρος βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες. Το ασβέστιο βρίσκεται συνήθως στο φλοιό συνδεδεμένο με οξαλικό, πράγμα που μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητά του. Το ασβέστιο του αποφλοιομένου σησαμιού έχει χαθεί. Αποτελεί επίσης πηγή σεληνίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και χαλκού.

Το σουσάμι, χάρη στις πρωτεΐνες που περιέχει, παρουσιάζει έντονη αντιμικροβιακή δράση. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της ψωρίασης, των εγκαυμάτων, των εξανθημάτων και πολλών άλλων δερματικών παθήσεων, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση του πονόδοντου και του βήχα. Σήμερα, σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες του σουσαμιού παρουσιάζουν έντονη αντιβακτηριδιακή δράση ενώ το ίδιο το σουσάμι χρησιμοποιείται και ως συστατικό άλλων τροφίμων για την καλύτερη συντήρηση τους.

Τα οφέλη στην υγεία

Έχει αντικαρκινική δράση: η σησαμόλη που περιέχει αναστέλλει την βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

Ρυθμίζει την χοληστερόλη λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Αντιυπερτασική-αντιθρομβωτική δράση: το συστατικό σησαμίνη το οποίο συναντάται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων.

Προστατεύει απο τον πόνο και τα συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου

Μειώνει τον κινδύνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών

Σε έρευνα, η σεσαμινόλη βοήθησε στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, το οποίο σχετίζεται με την ασθένεια Alzheimer.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες: λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.

Και μια παραδοσιακή συνταγή: κουλούρι με σουσάμι

Υλικά

340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γρ. αλεύρι σκληρό

1 κ.σ. κοφτή αλάτι θαλασσινό

35 γρ. ζάχαρη

300 ml. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για το φινίρισμα

400 ml. χλιαρό νερό

2 κ.σ. ζάχαρη

σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και περιμένουμε 10 λεπτά να φουσκώσει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε κοσκινισμένα και τα δύο αλεύρια, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 8 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος σκεπάζοντάς την με μεμβράνη για 1 ώρα ίσως και παραπάνω μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της .

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα τη ζύμη. Την κόβουμε σε μπαλάκια των 100 γραμμαρίων . Πλάθουμε με τα χέρια μας χοντρά κορδόνια και την στριφογυρίζουμε αν θέλουμε να την κάνουμε σαν πλεξούδα μονή. Αν θέλουμε το πλάθουμε, απλά ενώνουμε τις άκρες και έτοιμο το κουλούρι μας.

Πρέπει όλα τα κουλούρια να έχουν το ίδιο μέγεθος περίπου.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Ρίχνουμε το ζαχαρόνερο σε συσκευή σπρέι και ραντίζουμε καλά το κουλούρι.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και από τις δύο μεριές.

Στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε απόσταση τα κουλούρια μας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στον αέρα για 20 λεπτά

Βγάζουμε το ταψί και σε 10 λεπτά μπορούμε τα απολαύσουμε.