fbpx

Τριχοφυϊα και γυναίκες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πόσα είδη τριχών υπάρχουν και τι δείχνουν για τη υγεία μας;

Οι τρίχες είναι κάτι που δεν αρέσει σε καμία γυναίκα και όλες προσπαθούμε να απαλλαγούμε απο αυτές με κάθε τρόπο. Τι γίνεται όμως όταν η τριχοφυϊα αυξάνεται και γίνεται πιο έντονη; Η ξαφνική ανάπτυξη των τριχών μπορεί να προκληθεί από ανισορροπία στις ορμόνες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν αυτές τις ορμόνες αλλά οι γυναίκες τις έχουν σε συνήθως σχετικά πολύ χαμηλό επίπεδο. Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι αυξημένα, το σώμα έχει πολλές «ανδρικές ορμόνες.

Μια άλλη κατάσταση που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να οφείλεται για παράδειγμα στην εμμηνόπαυση. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια άλλη κοινή αιτία για την ανάπτυξη των τριχών.

Πόσα είδη τριχών υπάρχουν;

Μπορούμε να πούμε πώς υπάρχουν 2 είδη τριχών:

Vellus: Η τρίχα αυτή είναι μικροσκοπική, πολύ λεπτή και καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο το σώμα, και μπορεί ίσως να μην τις αντιλαμβάνεστε
Terminal: Οι τρίχες αυτές είναι πιο μακριές, παχιές και πιο σκληρές. Είναι πιο σκούρες από τις άλλες και συνήθως εμφανίζονται όταν μπαίνετε στην εφηβεία.

Οι τρίχες είναι ένα από τα «εξαρτήματα» του δέρματος οι οποίες καλύπτουν την επιφάνειά του, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα, την ονυχοφόρο φάλαγγα των δακτύλων και κάποια σημεία των γεννητικών οργάνων.

Γιατί όμως κάποιες γυναίκες έχουν περισσότερη τριχοφυΐα και πότε αυτό πρέπει να τις ανησυχήσει;

Οι λόγοι μπορεί να είναι α) γενετικοί, β) ενδοκρινικοί, γ) φυλετικοί.

Οι ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση της τριχοφυΐας είναι τα ανδρογόνα. Οι γυναίκες παράγουν ανδρικές ορμόνες από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια τους. Οι ανδρικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του σκελετού, των τριχών, την έναρξη της εφηβείας, τη σεξουαλικότητα. Σε κάποιες γυναίκες τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών είναι αυξημένα πάνω από το φυσιολογικό ή ασκούν πιο έντονη δράση.

Η αυξημένη τριχοφυΐα από μόνη της δεν υποδηλώνει κάποια ορμονική διαταραχή, εάν όμως συνοδεύεται από τα παρακάτω πρέπει να γίνει έλεγχος από ειδικό γιατρό:

Δασυτριχισμός προσώπου
Αραίωση ανδρικού τύπου κεφαλής
Λιπαρό δέρμα
Βράγχος φωνής
Μεγέθυνση κλειτορίδας
Ανάπτυξη σκελετικών μυών ανδρικού τύπου
Διαταραχές έμμηνης ρύσεως(περίοδο)
Υποπλαστικοί μαστοί
Πρώιμη σύγκλιση επιφύσεων των οστών
Κατανομή λίπους ανδρικού τύπου
Αύξηση της libido

Οι περισσότερες γυναίκες με υπερτρίχωση πριν μιλήσουν με ένα γιατρό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την υπερτρίχωση με αισθητικά μέτρα (αφαίρεση με τσιμπηδάκι, ξύρισμα, αποτρίχωση). Η αποτρίχωση με κερί είναι σχετικά ασφαλής και δεν κοστίζει πολύ αλλά μπορεί να είναι επώδυνη, να προκαλέσει ουλές ή οίδημα. Για τις γυναίκες που επιλέγουν θεραπεία μόνιμης αφαίρεσης των ανεπιθύμητων τριχών, προτείνεται υποβοηθούμενη μείωση τριχοφυΐας με λέιζερ. Το laser είναι δαπανηρό αλλά συνάμα αποτελεσματικό, γρήγορο και ελάχιστα επώδυνο. Η αποτρίχωση με laser περιλαμβάνει τη χρήση συμπυκνωμένων ακτινών φωτός για να βλάψουν τα θυλάκια της τρίχας σας. Τα κατεστραμμένα θυλάκια δεν μπορούν να παράγουν νέες τρίχες.