fbpx

Χαρούπι: Το ταπεινό υλικό που έγινε food trend

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά αλλά και η γεύση του μοναδική

Τα τελευταία χρόνια το χαρούπι πρωταγωνιστεί σε ολα τα gourmet και όχι μόνο ρεστοράν ανα τον κόσμο. Η πολύτιμη διατροφική αξία, έφεραν το ξεχασμένο χαρούπι στην επικαιρότητα και ολοένα και περισσότεροι foodies ανακαλύπτουν την μοναδική του γεύση. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε οτι τα χαρούπια χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα ως ζωοτροφή, αλλά ο καρπός αυτός έθρεψε και πολλούς λαούς σε περιόδους πολέμων και λιμών, όταν τα άλλα τρόφιμα ήταν δυσεύρετα, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή διατροφική του αξία.

Τα οφέλη του χαρουπιού

Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπιού έχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ίνας, πάνω από το 20 τοις εκατό της ΣΗΠ. Οι ίνες βοηθούν να:

μένετε πληρέστεροι και να τρώτε λιγότερο

αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα

διατηρείτε υγιή έντερα

ελέγχετε το σάκχαρό σας

μειώσετε τη χοληστερόλη σας

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τη συνολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Σε 2 κουταλιές σούπας σκόνη καρπού, υπάρχουν:

Σίδηρος 0,35 mg

Μαγνήσιο 6 mg

Κάλιο 99 mg

Ριβοφλαβίνη 0,055 mg

Νιασίνη 0.228 mg

Το χαρούπι ειναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Οι ίνες χαρουπιών είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών- πολυφαινόλης.

Η σκόνη χαρουπιών είναι χωρίς γλουτένη.

Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπιού έχουν 42 mg ασβεστίου ή 4% του RDA.

Δεν περιέχει ουσιαστικά λίπος. Εάν κάνετε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η σκόνη χαρουπιού είναι μια καλή επιλογή. Απλά να έχετε κατά νου ότι είναι υψηλότερη σε ζάχαρη και υδατάνθρακες από την σκόνη κακάο. Μόλις 2 κουταλιές σούπας σκόνη χαρουπιού έχουν 6 γραμμάρια ζάχαρης, περίπου 1,5 κουταλάκια του γλυκού. Ένα φλιτζάνι σκόνη χαρουπιού έχει 51 γραμμάρια ζάχαρης και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Ένα φλιτζάνι τσιπς σοκολάτας έχει 92 γραμμάρια ζάχαρης και 50 γραμμάρια λίπους.

Πώς το καταναλώνουμε:

Όταν βράσουμε το χαρούπι παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο και «χαρουπόμελο», που γεύση του θυμίζει σοκολάτα. Το χαρουπόμελο όμως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας από τη σοκολάτα ενώ περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά, χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Αλέθοντας τα χαρούπια παρασκευάζεται το χαρουπάλευρο, ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, κέικ και παξιμαδιών.

Το ψωμί απο χαρούπι μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους foodies. Τα προιόντα απο χαρούπι όπως ντάκος, παξιμάδια, φρυγανιές αλλά και μακαρόνια μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε ντελί και σε διάφορα σουπερμάρκετ.