fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν θέλετε υγιή κόλπο τότε καταναλώστε γιαούρτι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Ποιές άλλες τροφές βοηθάνε στην υγεία της ευαίσθητης περιοχής;

Υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν και να βελτιώσουν την υγεία του κόλπου σας. Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές που προτείνουν οι ειδικοί για προστασία από την ουρολοίμωξη, τους μύκητες και λοιπές λοιμώξεις;

Το γιαούρτι. Τα προβιοτικά στο γιαούρτι ενισχύουν το υγιές μικροβίωμα του κόλπου. Προλαμβάνουν έτσι λοιμώξεις όπως ουρολοίμωξη, κολπίτιδα ή μυκητίαση.

Ο σολομός. Μια μερίδα σολομός (περίπου 80 γραμμάρια) περιέχει περίπου τα τρία τέταρτα της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης D. Περιέχει επίσης μια καλή δόση υγιεινών Ω3 λιπαρών οξέων.

Το πράσινο τσάι. Οι πολυφαινόλες κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια E. coli που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με έρευνα στο Frontiers in Microbiology

Προιόντα ολικής άλεσης και όσπρια. Το καλύτερο για την υγεία του κόλπου σου είναι να είναι υγιές το παχύ έντερο, καθώς τα περισσότερα βακτήρια στην περιγεννητική περιοχή προέρχονται από το έντερο. Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε 25 γρ. τη μέρα, περίπου η ποσότητα που παίρνετε από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια (15 γρ.), ένα φλιτζάνι βρασμένο κινόα (5 γρ.) και 1 γλυκοπατάτα (5 γρ.).

Τα μήλα. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα πάνω από μια φορά την ημέρα, είχαν υψηλότερα επίπεδα λίπανσης του κόλπου και καλύτερη σεξουαλική απόδοση σε σύγκριση με όσες έτρωγαν μήλα λιγότερο από μία φορά ημέρα. Το γεγονός πιθανώς οφείλεται σε μία ένωση που έχουν τα μήλα και η οποία μιμείται τη γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη. Επίσης οι πολυφαινόλες που έχουν, βοηθούν στην ενίσχυση της ροής του αίματος στον κολπικό ιστό.

Το σκόρδο. Είναι γνωστό για τις αντιμυκητιακές και τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, οι οποίες είναι χρήσιμες για την κολπική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι αν καταναλώνετε ωμό σκόρδο σκοτώνονται τα κακά βακτήρια του κόλπου, με αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε μολύνσεις.

Τα μούρα. Βοηθάνε να ισορροπήσει το pH του κόλπου και επίσης ανακουφίζουν τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.