fbpx

Πώς θα απαλλαγείτε απο το σπλαχνικό λίπος;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Το λίπος αυτό βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία.

Αποθηκεύουμε, κατά βάση, λίπος με 2 διαφορετικούς τρόπους. Το λίπος που φαίνεται είναι αυτό που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας και ονομάζεται υποδόριο και τα κύρια σημεία εναπόθεσης είναι οι γοφοί, τα οπίσθια και η κοιλιά και το λίπος που δεν φαίνεται βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, στην σπλαχνική περιοχή, και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Αυτού του είδους το εναποθηκευμένο λίπος βοηθά στην προστασία των οργάνων (συκώτι, πάγκρεας κλπ), αλλά όσο περισσότερο είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανιστεί καρδιακή νόσος, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή υπέρταση. Οι ειδικοί της παχυσαρκίας, ζητούν την αφύπνιση του κοινού ως προς το σπλαχνικό λίπος.

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Μια μεγάλη κοιλιά σημαίνει και μεγαλύτερη ποσότητα λίπους. Ωστόσο υπάρχουν αποδεδειγμένες στρατηγικές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε σπλαχνικό λίπος.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Το σπλαχνικό λίπος παράγει φλεγμονώδεις ουσίες, όπως IL-6, IL-1 β, ΡΑΙ-Ι και ΤΝΡ-α. Αυξημένα επίπεδα αυτών των δεικτών σχετίζονται με τα προβλήματα υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ουσίες μπορούν να προωθήσουν μια φλεγμονή και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες και ελεύθερα λιπαρά οξέα που ταξιδεύουν μέσω της πυλαίας φλέβας – η πυλαία φλέβα μεταφέρει αίμα από τα έντερα, το πάγκρεας και τον σπλήνα στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Δεν έχει καμία σχέση με το υποδόριο λίπος που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα σας. Αυτό είναι ουσιαστικά το λίπος που μπορείτε να “τσιμπήσετε” εύκολα σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα σας.

Πώς θα απαλλαγώ απο το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος;

Με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες καθώς είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση του σπλαχνικού λίπους από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Οι κετογονικές δίαιτες μειώνουν δραστικά την πρόσληψη υδατανθράκων και τους αντικαθιστούν με λίπος. Αυτό μπορεί να σας βάλει σε μια φυσική μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Μια μελέτη σε 28 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες διαπίστωσε πως όσοι ακολούθησαν μια κετογονική διατροφή έχασαν περισσότερο σπλαχνικό λίπος, από όσους ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Ποιά είναι η ιδανική άσκηση;

Οι μέτριες και υψηλής έντασης αερόβιες ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Ξεκινήστε περπάτημα, τζόκινγκ και χαλαρό ποδήλατο.

Τι απαγορεύετε να τρώτε

Μείνετε μακριά απο την ζάχαρη. Όσοι τείνουν να καταναλώνουν ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Η ζάχαρη περιέχει 50% φρουκτόζη η οποία μεταβολίζεται στο συκώτι. Αλλά σε μεγάλες ποσότητες, η φρουκτόζη μπορεί να μετατραπεί σε λίπος από το συκώτι και αυτό μπορεί να αυξήσει την αποθήκευση σπλαχνικού λίπους. Τα τρανς λιπαρά οξέα επίσης μπορούν να αυξήσουν το σπλαχνικό λίπος και να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας.