fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είστε πάνω απο 50 ετών; Αυτά τα τρόφιμα θα σας κρατήσουν νέους και υγιείς

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Η σωστή αντιγηραντική διατροφή τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες

Αν ανήκετε στο συγκεκριμένο ηλικιακό group, μη σκέφτεστε ότι είναι αργά για να προσέξετε την διατροφή και το σώμα σας. Άλλωστε τα 50 είναι τα νέα 35 αν προσέξετε και κάνετε γυμναστική καθημερινά. Οι ορμόνες στις γυναίκες αρχίζουν να μειώνονται και ο οργανισμός χρειάζεται την άμυνα και την προστασία που μπορούν να του προσφέρουν οι σωστές τροφές.

Στα 50 ειδικά οι γυναίκες πρέπει να προσέξετε πολύ το σκελετό και τα κόκαλα σας. Τα γαλακτοκομικά είναι λύση, φυσικά τα ημίπαχα, κυρίως το γιαούρτι και το τυρί, που έχουν ένζυμα και είναι πιο εύπεπτα από το γάλα. Αν θέλετε γάλα, επιλέξτε αυτό με τη χαμηλή λακτόζη, αν έχετε πεπτικά φουσκώματα ή αλλιώς το κανονικό αγελαδινό με μειωμένα λιπαρά.

Μια καταπληκτική τροφή και για τα δύο φύλα είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα μικρά ψαράκια, όταν τρώγονται ολόκληρα.

Τώρα είναι η στιγμή να εντάξετε τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, αρακάς) στην ζωή σας. Επισης καλό είναι να καταναλώνετε 2-3 φρούτα την ημέρα, δημητριακά ολικής αλέσεως και κυρίως κριθάρι και βρώμη.

Το κόκκινο κρασί είναι σωτήριο, μπορείτε να πίνετε 1-2 ποτήρια/ημέρα.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D καθώς είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη σωστή χρήση του ασβεστίου από το σώμα. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε αυτή τη βιταμίνη του ήλιου όπως λέγεται και αλλιώς, μέσα από τη διατροφή σας, ειδικά τον χειμώνα και αν ζείτε σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι διαλυτή μόνο στο λίπος, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα δεν περιέχει πάντα αρκετή ποσότητα και οι γιατροί συνήθως συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων.

Τροφές που περιέχουν κάλιο όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και κυρίως το σπανάκι, η τομάτα, το μπρόκολο, το αχλάδι και η μπανάνα, τα άπαχα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά ολικής και οι φακές.

Είναι πολύ χρήσιμο να τρώτε συχνά κουάκερ, μούσλι, κριθαρένιο παξιμάδι σε σαλάτες ή ντάκο με ντομάτα, φέτα light και ελαιόλαδο.

Λουτεΐνη για διαύγεια και για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή τον καταρράκτη. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η θρεπτική ουσία, η οποία σχετίζεται με την βήτα-καροτίνη και τη βιταμίνη Α, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποδυνάμωση της γνωσιακής παρακμής. Καταναλώστε περισσότερα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο, φρούτα όπως σταφύλια και πορτοκάλια, και κρόκους αυγών.

Προσθέστε μπαχαρικά καθώς με το πέρασμα της ηλικίας, η μείωση παραγωγής σάλιου και η αποδυνάμωση της γευστικής δύναμης, κάνει κάποιες τροφές όχι και τόσο γευστικές. Μην καταφύγετε στο αλάτι. Υπάρχουν τόσα άλλα μπαχαρικά που δεν περιέχουν νάτριο που μπορείτε να προσθέσετε και που θα κάνουν τη διαφορά, όπως το πιπέρι, ο κουρκουμάς ή το κάρυ.