Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα καταλάβετε οτι καίτε μυϊκή μάζα αντι για λίπος

Είναι κάτι που δεν θέλει κανείς να του συμβεί όταν κάνει δίαιτα. 

Το ζητούμενο είναι να χάνουμε λίπος και όχι μυική μάζα όταν ακολουθούμε κάποιο διατροφικό πλάνο απώλειας κιλών. Πρέπει στην καύση θερμίδων να γίνεται σωστή αξιοποίηση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας. 

Οι σκληρές δίαιτες και η έντονη γυμναστική, καταπονώνουν τον οργανισμό με αποτέλεσμα το σώμα να στρεσάρεται και να θεωρεί ότι λιμοκτονεί. Χρειάζεται λοιπόν ενέργεια άρα θερμίδες και χωρίς ενέργεια, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους και τη μυϊκή μάζα. Η απώλεια μυϊκής μάζας έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού. 

Πώς θα καταλάβετε οτι χάνετε πολύτιμη μυική μάζα: 

 

Η άσκηση που κάνετε δεν φέρνει αποτελέσματα. Στόχος μιας σκληρής προπόνησης είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας. Αν δεν δώσετε όμως στο σώμα σας αρκετά καύσιμα και χρόνο για να αναρρώσει, οι μύες σας θα σπαταληθούν αντί να ανοικοδομηθούν.Οπότε αν δεν βλέπετε πρόοδο στο γυμναστήριο, είναι σημάδι ότι δεν «ακούτε» τις ανάγκες του οργανισμού σας. 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Ο εγκέφαλος σας δεν έχει αρκετές θερμίδες για να επικοινωνεί καλά με τους μυς σας και η απόδοσή σας είναι χαμηλή. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά, επηρεάζεται η ισορροπία, αλλά και η απόδοση Προσοχή λοιπόν! 

Έχετε πολύ κακή διάθεση. Στην πραγματικότητα, μόνο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί περίπου το 20% των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για τις βασικές λειτουργίες του. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τρώτε αρκετά, επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου και νιώθετε κούραση, σύγχυση, ακόμη και κενά μνήμης. Επειδή ο εγκέφαλός σας υποδεικνύει σε όλους τους μύες του σώματος τι πρέπει να κάνουν, όταν τους χρησιμοποιεί ως ενέργεια, δεν μπορείτε να αποδώσετε. 

Προπονείστε υπερβολικά. Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι όταν εκτελούμε αρκετά σετ και επαναλήψεις θα βοηθηθούμε στο να χτίσουμε του μυες. Αυτό είναι αλήθεια εν μέρει όμως, περισσότερα από 20 σετ ανά μυϊκή ομάδα και περισσότερες από 15 επαναλήψεις ανά σετ μπορεί να αφήσουν τους μυς σας αρκετά πρησμένους, αλλά αυτό θα είναι από τη φλεγμονή και όχι από ουσιαστική πρόοδο στην ανάπτυξή τους. Η άσκηση με τόσο λίγα βάρη δεν επιτρέπει την ουσιώδη ανάπτυξη. 

Με την πάροδο του χρόνου, ο συνδυασμός δίαιτας και γυμναστικής έχει ως αποτέλεσμα οι μυες να κουράζονται, να μην αποκαθίστανται και τελικά να χάνετε μυϊκή μάζα. Αν νιώθετε υποτονικοί, πρέπει να επανεξετάσετε το είδος άσκησης που κάνετε. Αν για παράδειγμα δεν μπορείτε να τρέξετε πάνω από 1,5 χλμ. ενώ τρέχατε άνετα 2 ή πλέον καίτε 500 αντί για 700 θερμίδες στην προπόνηση (παρότι κοιμάστε επαρκώς) είναι πιθανό ο οργανισμός σας να χρησιμοποιεί ενέργεια από λάθος αποθήκες. 

Προπονείστε σκληρά με άδειο στομάχι. Αν το κάνετε, πάρτε ένα ενεργειακό ρόφημα καθώς ασκείστε για να αποφύγετε την εμφάνιση αυτής της διαδικασίας που ονομάζεται «γλυκονεογένεση». Υπάρχει επίσης ο ίδιος κίνδυνος με τις δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων. Ο ανεφοδιασμός μετά την άσκηση είναι επίσης σημαντικός. Λαμβάνοντας λίγη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μέσα σε μια ώρα από το τέλος της προπόνησης σας θα βοηθήσει στη διασφάλιση της διατήρησης των μυών, ακόμη και στην ανάπτυξη καθώς παρουσιάζεται μια αιχμή ινσουλίνης.