fbpx

Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων: «Σώστε το δόντι σας»

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Με το σύνθημα «Σώστε το δόντι σας» ο Σύλλογος Ελλήνων Ενδοδοντολόγων πραγματοποιεί την καμπάνια ενημέρωσης για τις ενδοδοντικές θεραπείες, γνωστές και ως απονευρώσεις.

Όπως τονίζει ο σύλλογος στο ενημερωτικό του σημείωμα, κάποια συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα, όπως ένα «βάρος» ή μία οξεία ενόχληση, ένας πόνος στιγμιαίος ή χρόνιος, που να εμφανίζεται μετά από τη μάσηση ή μετά από κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών και φαγητών (ζεστό, κρύο, γλυκό, ξινό) θα πρέπει να σας ανησυχήσει και να επισκεφτείτε το οδοντίατρό σας.

Ο ενδοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος που είναι ειδικός στις απονευρώσεις (ή σωστά ενδοδοντικές θεραπείες). Ο ενδοδοντολόγος ολοκληρώνοντας την 5ετή οδοντιατρική εκπαίδευση, έχει κάνει επιπλέον 2 ή 3 χρόνια εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων, που σχετίζονται με τον πολφό του δοντιού, ο οποίος είναι γνωστός ως «νεύρο».

Το οδοντιατρείο ενός ενδοδοντολόγου είναι εξοπλισμένο με ειδικά μηχανήματα και εργαλεία, όπως το οπτικό μικροσκόπιο (μεγεθύνει από 4 έως 25 φορές το δόντι), σύστημα ψηφιακής ακτινογραφίας (για ελαχιστοποίηση της προσλαμβάνουσας ακτινοβολίας από τον ασθενή), σύγχρονα μικροεργαλεία κ.α. Με την ειδική εκπαίδευση και το σύγχρονο εξοπλισμό, μπορεί να αναλάβει περιστατικά υψηλής δυσκολίας και απαιτήσεων, όπως ενδοδοντικές θεραπείες σε δόντια με πολύ στραβές ρίζες (με έντονες κάμψεις) ή πολύ στενές ρίζες , επαναλήψεις αποτυχημένων θεραπειών καθώς και μικροχειρουργικές επεμβάσεις, γνωστές ως ακρορριζεκτομές.

Ο απλός οδοντίατρος δεν μπορεί να κάνει ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις);

Ο γενικός οδοντίατρος βεβαίως και μπορεί να αναλαμβάνει να κάνει ενδοδοντικές θεραπείες. Ο ενδοδοντολόγος είναι ένας συνεργάτης του, στον οποίο απευθύνεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικά αυξημένης δυσκολίας, τα οποία ο ίδιος δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Όταν ο γενικός οδοντίατρος διαγνώσει ότι ένα περιστατικό έχει αυξημένες απαιτήσεις, το παραπέμπει σε ειδικό ενδοδοντολόγο. Εκείνος ως πιο έμπειρος και καταρτισμένος αναλαμβάνει μόνο αυτό το μικρό κομμάτι της οδοντιατρικής θεραπείας, την ενδοδοντική θεραπεία. Κατόπιν ο ασθενής επιστρέφει στον οδοντίατρό του για την τελική προσθετική αποκατάσταση του δοντιού του, έχοντας μαζί του πιθανές οδηγίες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ο ενδοδοντολόγος και οδοντίατρος που του παραπέμπει έναν ασθενή βρίσκονται σε επαφή και συνεννόηση. Η παραπομπή ενός δύσκολου περιστατικού αναδεικνύει την υπευθυνότητα και σοβαρότητα ενός γενικού οδοντιάτρου, γιατί θέτει ως προτεραιότητά του, την ορθή και πληρέστερη οδοντιατρική φροντίδα των ασθενών του.

Τι είναι ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Ενδοδοντική θεραπεία είναι ο τρόπος να σωθεί το φυσικό δόντι στο στόμα μας ώστε να μη γίνει εξαγωγή, όταν το δόντι έχει μολυνθεί. Είναι μια απολύτως ασφαλής και ανώδυνη πράξη! Την μόλυνση συνήθως την αντιλαμβανόμαστε ως πολύ οξύ πόνο ή και πρήξιμο. Κάποιες φορές χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να γίνει διάγνωση από κάποια τυχαία ακτινογραφία της περιοχής. Με την ενδοδοντική θεραπεία ο Ενδοδοντολόγος απομακρύνει τη φλεγμονή από το δόντι, σώζοντάς το!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.greekendodontists.gr