fbpx

Ζέστη: Τι να προσέξετε τις μέρες του καύσωνα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν την εμφάνιση τους

Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ευχάριστες μόνο αν είστε κοντά στην θάλασσα ή σε ένα δροσερό δωμάτιο. Η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν τον σώμα μας που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πώς θα αντιμετωπίσετε τον καύσωνα; Τι πρέπει να κάνετε όταν το μωρό ζεσταίνετε και πώς θα γυμναστείτε σωστά όταν οι θερμοκρασία ανεβαίνει;

Διαβάστε τις χρήσιμες συμβουλές για να είστε ετοιμοπόλεμες για την μάχη με τον καύσωνα.

Γυμναστική και τρέξιμο

Το τρέξιμο στην ζέστη μπορεί να είναι βάρβαρο για το σώμα σας, μέσα και έξω. Όταν ιδρώνετε με μεγάλο ρυθμό, στην πραγματικότητα χάνετε όγκο αίματος, χωρίς να αναφερόμαστε στους ηλεκτρολύτες. Αυτός είναι ο λόγος που η κατάλληλη ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας. Επίσης μην τρέχετε το καταμεσήμερο, προτιμήστε να κάνετε προπόνηση είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ.

Μωρό και ζέστη.

Να τα κάνετε συχνά μπάνιο για να δροσίζονται ή έστω αφήστε τα να παίζουν μέσα στο νερό. Αυτό το λέμε με την έννοια ότι είναι λάθος να το πλένετε με προϊόντα πιο συχνά από όσο υποδείξει ο παιδίατρος. Φροντίστε να τους δίνετε νερό αρκετά συχνά. Ακόμα και η αδικαιολόγητη γκρίνια, μπορεί να οφείλεται σε δίψα. Ρυθμίστε το κλιματιστικό σε μια νορμάλ θερμοκρασία, χωρίς να χτυπάει σταθερά το μωρό. Το ίδιο να κάνετε και με τον ανεμιστήρα. Τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, αποφεύγετε τις αχρείαστες μετακινήσεις με το μωρό εκτός σπιτιού.

Φάτε πικάντικα φαγητά.

Οι άνθρωποι που ζουν στα πιο θερμά κλίματα του πλανήτη αγαπούν τις πικάντικες συνταγές. Από την άλλη πλευρά, στα περισσότερα πιάτα από τον Ισημερινό θα βρούμε καυτερές πιπεριές. Όταν τρώμε ένα πικάντικο φαγητό, προκαλείται εφίδρωση η οποία μας βοηθά να νιώθουμε πιο δροσεροί.

Φάρμακα και καύσωνας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό American Academy of Family Physicians, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να δυσκολεύουν τον οργανισμό να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, από διουρητικά έως βήτα αναστολείς. Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για το αν σας κάνουν πιο ευάλωτους στη ζέστη και για πιθανές παρενέργειες.

Ζέστη και σκύλος.

Καθώς ο σκύλος δεν διαθέτει ιδρωτοποιούς αδένες, η θερμοκρασία ρυθμίζεται από τη γλώσσα του και γενικά από το στόμα του. Γι’ αυτό φροντίστε να υπάρχει κρύο νερό (όχι παγωμένο αλλά αρκετά δροσερό), ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε και μερικά παγάκια στο νερό. Μάλιστα, σε κάποιους σκύλους τους αρέσει να τα μασούν. Δεν είναι κακό.

Προστατέψτε το αμάξι απο την ζέστη.

Παρκάρετε στη σκιά. Ίσως πρόκειται για την πιο προφανή συμβουλή, ωστόσο συχνά λόγω βιασύνης αφήνουμε το αυτοκίνητό μας στον ήλιο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μέσα του πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Χρησιμοποιήστε κάλυμμα για το παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας πιο δροσερό ενώ συγχρόνως προστατεύετε τα πλαστικά στο εσωτερικό του.