fbpx
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεπόνι, το μυρωδάτο φρούτο του καλοκαιριού

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInPrint this pageShare with friends

Πλούσιο σε βιταμίνες και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Το χρυσαφένιο κιτρινωπό πεπόνι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά φρούτα που μας δροσίζουν το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα υπέροχο φρούτο που μπορείτε να φάτε άφοβα καθώς η περιεκτικότητα του σε νερό είναι μεγάλη και είναι φτωχό σε θερμίδες.

Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.

Τα πολλαπλά οφέλη του

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο καθώς μεγαλώνουν τα ποσοστά β-καροτίνης τα οποία περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του.

Η βιταμίνη Β6, την οποία περιέχει ,συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Είναι πλούσιο σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος.

Η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία. Επιπλέον το πεπόνι είναι μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Τέλος είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.

Μην αφήνετε το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα.